wz
 

Liečivé koreniny
Pestré a aromatické, tak to sú koreniny, ktoré povzbudzujú náš apetít.

Bobkový list
Je azda najrozšírenejším korením na svete. Pri príprave jedál sa na dochucovanie používajú lístky stromčeka rastúceho v subtropických podmienkach. U nás si ho môžeme dopestovať v črepníku. Bobkové lístky sú charakteristické horkastou chuťou a aromatickou korenistou vôňou. Liečivo pôsobí na opuchy lymfatických uzlín, pravidelným pridávaním do jedla podporujeme aj imunitu a prispejeme aj "k rozvíjaniu intuície". Bobkový list sa používa hlavne do kyslých polievok a omáčok a odporúčanie - neskladovať ho dlhšie ako jeden rok.

Čili papričky
Sú riadne "čípoš" - štipľavé,  ostré, no u väčšiny ľudí obľúbené. Pestujú sa najmä v Mexiku, kde tvoria hlavnú prísadu jedál. Ako korenina majú čili papričky liečivé účinky, liečia tráviace ťažkosti, znižujú horúčku, vyrovnávajú krvný tlak, podporujú spaľovanie škodlivín v tele a dokonca pôsobia aj proti nadváhe. Napriek tomu tí, ktorí ich bežne nekonzumujú, by si mali dávať pozor! Nenaučený žalúdok a črevá by sa pri väčšom množstve mohli poleptať. Čili papričky sa vyznačujú aj zvýšeným obsahom minerálov, vitamínu C a betakaroténu. Pokiaľ by ste mali záujem o zmiernenie ich ostrosti, jednoduchý recept je na to: namočte ich na hodinu do slabého vínneho octu zmiešaného so soľou.

Fenikel
Veľmi obľúbená korenina Egypťanov, Grékov a Rimanov pochádzajúca z južnej Európy. Pôsobí proti neuróze, astme, nadváhe, nadúvaniu a upravuje tráviace ťažkosti, taktiež upravuje menštruačné ťažkosti a s dýchaním. Lieči kašeľ, otravy a očné problémy. Fenikel má mierne sladkú chuť, jeho vôňa je podobná anízu. Používa sa hlavne na prípravu jedál z rýb, pečenej bravčoviny a dnes aj  ako prísada do salám. Svoje stále zastúpenie má aj vo vegetariánskej strave.

Horčica
Semienka hnedej horčice sú horkasté, až štipľavo korenisté. Biela, hnedá i čierna horčica sa v kuchyni používa už tisíce rokov. Najostrejšiu chuť má čierna horčica, často používaná v indickej kuchyni a najmiernejšiu chuť má biela horčica, ktorej semienka majú sladkastú a hrejivú chuť. Liečivá sila horčice pôsobí na prekrvenie organizmu, lieči reumu, artritídu, bronchitídu, dodáva organizmu energiu, potláča negatívne myšlienky, tlmí chrápanie a upravuje obehovú sústavu.

Klinček
Kinčeky, teda neotvorené puky kvetov vždyzeleného stromu, pochádzajú z Koreninových ostrovov v Indonézii. Tam si ho miestni dokonca pre typicky záhadnú chuť pridávajú aj do tabaku a fajčia ho v cigarete. Zbiera sa dvakrát ročne, skôr ako sa roztvoria puky, ktoré sa potom dosušia na slnku, až kým nezhnednú. Majú ostrú až horkú chuť, po ktorej sa v ústach vytvorí pocit tŕpnutia. Korenina so záhadnou chuťou lieči prechladnutie, bolesť zubov, infekcie ústnej dutiny a potláča nesmelosť. Využíva sa pri varení sladkých aj pikantných jedál, pri výrobe džemov a zaváranín.

Korenie
Korenie pôsobí proti artritíde, zápche, hnačke, pomáha pri nechladnutí, nevoľnostiach, nechutenstve, tlmí bolesti,  čistí pleť, odstraňuje únavu a pomáha skoncentrovať sa. V minulosti sa čierne a biele korenie používalo aj ako platidlo nájomného, daní a vyplácalo sa ním aj veno. Pochádza z monzúnových pralesov malabarského pobrežia v juhovýchodnej Indii a má cenu zlata. Rastie na kríkoch. Dnes sa vo veľkom pestuje hlavne v Indii, Malajzii a Indonézii.

Majorán
 Lieči neurózy, odstraňuje nadúvanie, črevnú koliku a podporuje tvorbu žlče. V staroveku bol predovšetkým liečivou rastlinou, neskôr sa začal používať  v kuchyni. Korenie má sivozelenú farbu, prenikavú a pritom veľmi príjemnú vôňu a horkastú chuť. Dochucovanie zabíjačkových špecialít,  polievok, dusených či grilovaných jedál a fašírok si neviem už ani predstaviť bez majoránu, používame sušené rozdrvené lístky i kvety.

Oregano
Je veľmi známa korenina so silnou chuťou, ktorá tvorí hlavnú zložku na prípravu pizze. Spolu s majoránom sa v Taliansku pridávajú asi do všetkých jedál, ktoré majú paradajkový základ. Oregano sa pestuje najmä v Stredomorí, ako koreniny sa do jedál pridávajú jeho rozdrvené výhonky červenkastej farby. Obľúbené oregano je protizápalové, pomáha pri liečbe kašľa, tlmí bolesti hlavy, kĺbov i menštruačné bolesti, odstraňuje nespavosť.

Paprika
Paprika je korenina, ktorá nemá žiadnu omamnú arómu, zato chuť sa rôzne stupňuje od sladkastej až po pálivú. Aj preto jej právom patrí titul najpestovanejšej koreniny sveta. Veď dnes sa pestuje už vyše dvesto odrôd papriky po celom svete, jej domovom však zostáva stredná a južná Amerika. Okrem toho, že sa ako korenina pridáva do rôznych jedál, treba pripomenúť, že ako čerstvá zelenina je veľmi bohatá na vitamín. Pôsobí pri liečbe nachladnutia, upravuje krvný obeh a odstraňuje srdcovú slabosť.

Rasca
Rasca má štipľavú vôňu a horkastú chuť. Pochádza z Ázie a kedysi bola veľmi obľúbená najmä v anglickej kuchyni, dnes si bez nej nevedia predstaviť kuchyňu azda nikde na svete. Na prípravu jedál sa používa už päťtisíc rokov! Okrem liečivých účinkov – pomáha pri zápaloch priedušiek, odstraňuje plynatosť a lieči koliku, sa používa aj na dochutenie chleba, syrov, kapusty, polievok a známy je aj rascový likér.

Rozmarín
Má charakteristickú vôňu a horkú chuť. Ako korenina sa používajú listy aj konáriky tohto polokra, ktoré sa do jedál majú dávkovať veľmi opatrne. Rozmarín, v minulosti používaný najmä ako liek, sa odporúča skladovať v uzavretej nádobe. Pôsobí proti reume, dne, na bolesti hlavy, posilňuje žalúdok, mierni klimakterické stavy i nervy, upravuje nízky tlak a telu dodáva aj energiu. Korenina sa používa na výrobu rozmarínového octu, ako príchuť do omáčok i na rôzne druhy mäsa.

Sezam
Kým čierne semená sezamu vynikajú výraznejšou, zemitou chuťou, biele semená majú sladkú a po opražení až orieškovú chuť.
Dve podoby chuti – to je korenina považovaná za najstaršiu rastlinu pestovanú na výrobu oleja. Jeho semená bez akejkoľvek vône obsahujú až päťdesiat percent viazaného oleja vhodného na varenie. V lekárstve sa používa ako laxatívum, proti alergiám, na suchú pleť a lieči aj chronické otravy. Pri varení sa využíva najmä olej, hoci sezamom sa obaľujú aj potraviny pred pečením.

Táto najdrahšia korenina na svete je známa už spred čias kráľa Šalamúna. Zber šafranu je náročná ručná práca, aj preto je jeho cena taká vysoká. Šafran je červený a krehký, na korenie sa zbierajú blizny jeho kvetov. Má silnú vôňu a horkú chuť. Aby sa nevytratila, šafran treba skladovať na tmavom mieste a v uzavretej nádobe. Šafran chutí po mede a je horký. Je bohatý na vitamín B – riboflavín, lieči depresie, neplodnosť, poruchy prostaty, menštruačné problémy, artériosklerózu a pôsobí aj proti srdcovej slabosti. Pri varení sa používa ako prísada do rizota a do rybacích i jahňacích jedál. Na 45 dkg korenia z tejto roztomilo krásnej kvetinky budete potrebovať neuveriteľných štvrť milióna blizien z fialkovo namodralých kvietkov! Zo 100 000 blizien by ste nasušili 10 dkg korenia výraznej červenej farby a silnej chuti.


Škorica
Je jednou z najstarších korenín so sladkastou drevnatou vôňou. Je to sušená kôra škoricovníka, ktorá sa zbiera na jar i na jeseň. Kým škoricové zvitky chytia pravú hladkosť a žltohnedú farbu, denne sa musia ručne šúľať a sušiť v tieni. Priaznivo vplýva proti črevným infekciám, lieči astmu, alergie a choroby krvi. Škorica pôsobí aj proti osteoporóze, lieči pleť a odstraňuje strach. Korenina je vhodná na prípravu ryže, dezertov, kompótov a vareného vína.

Tymián
Hojí infekcie vzniknuté na ranách, lieči chrípku, málokrvnosť, nachladnutie, zmierňuje kašeľ, odstraňuje črevné parazity, nadúvanie a "nočné mory". Ako prísada sa používa do polievok, na ryby, pizzu i do syrov. Využívame jeho stonky, ktoré sa zbierajú tesne pred kvitnutím. Kým obyčajný tymian má typickú horkú až štipľavú chuť, citrónový má citrusovú vôňu a pripravuje sa z neho voňavý čaj. Tymian rastie ako poloker najmä v západnej časti Stredomoria.

Sedem známych druhov korenín,
ktoré pomáhajú v boji s rakovinou

Sú to koreniny, ktoré nielenže dochutia pokrmy, ale ku tomu môžu fungovať ako prevencia alebo liečba rakoviny.
1. Karí
Podľa vedcov je Zázračnou zložkou karí predovšetkým kurkuma, ktorá karí dodáva typicky žltú farbu. Je to kurkumín, ktorý blokuje rakovinové bujnenie. Výskum uskutočnený v roku 2007, ktorý bol uverejnený v British Journal of Cancer, preukázal pozitívny vplyv kurkumín pri liečbe rakoviny pažeráka. Vedci zistili, že likvidácia rakovinových buniek začína už dvadsaťštyri hodín po konzumácii kurkumínu. Pozitívny vplyv kurkumínu sa prejavil aj pri rakovine hrubého čreva, prsníka, prostaty a pľúc.

2. Rozmarín
POkiaľ používate pri príprave mäsa rozmarín, znížujete tým rakovinotvorné látky (heterocyklické amíny) vznikajúce pri varení. K tomuto záveru dospeli vedci, ktorí výsledky výskumu zverejnili v magazíne Journal of Food Science. Okrem toho rozmarín pomáha zvyšovať aktivitu detoxikačných enzýmov a jeho kladný vplyv sa prejavil aj v boji proti rakovine prsníka a kože.

3. Bazalka
Bazalka je odbornými lekármi doporučovaná ako prevencia rakoviny prsníka. Vyplýva to z výskumu, ktorý si v roku 2006 nechala spracovať American Association for Cancer Research (AACR). V tomto koreni sa totiž nachádzaju silné antioxidanty, protizápalové, antimikrobiálne a protiplesňové zložky. Bazalka sa osvedčila aj v skorých štádiách rakoviny prsníka, kedy spomaľovala rast tumoru. Pozor však, reč je o bazalke posvätnej (Ocimum sanctum) a nie u nás bežnejšie bazalke pravej (Ocimum basilicum). Bazalka posvätná má o niečo výraznejšiu a ostrejšiu chuť a je bežne dostať v záhradníctvach.

4. Chilli papričky
Kapsaicín obsiahnutý v čili papričkách môže za určitých okolností zabíjať rakovinové bunky, to zistili vedci z Nottingham University už v roku 2007. Molekuly kapsaicínu sa dokážu naviazať na rakovinové bunky a odštartovať u nich sebazničujúce proces. K zmenšeniu nádoru došlo v prípade rakoviny pľúc a pankreasu. Ako prevencia sa osvedčili chilli papričky aj u rakoviny žalúdka. Je však konzumácia chilli papričiek nevhodná v počiatočných štádiách melanómu. Kapsaicín totiž údajne rast kožných nádorov urýchľuje.

5. Rasca
Ako iste mnohí viete, rasca zaujímala po stáročia dôležité miesto v medicíne Európy, Ázie i Afriky. Používala sa najmä proti nadúvaniu, vysokému krvnému tlaku a na podporu obličiek. Lenže výskum vykonaný v roku 2009 v Kimmel Cancer at Jefferson vo Filadelfii zistil, že rasca je aj veľmi silným antioxidantom a dosahuje zaujímavé výsledky v boji proti rakovine. Vedci priaznivý vplyv rasce potvrdili u rakoviny hrubého čreva, rakoviny prsníka, rovnako ako u rakoviny pankreasu.

6. Zázvor
Voňavý zázvor by do svojho jedálnička mali zaradiť predovšetkým ženy. Podľa vedcov z University of Mochigan Comprehensive Cancer Center je totiž zázvor nedostihnuteľným prostriedkom v prevencii i boji s rakovinou vaječníkov. Dokáže nielen účinne zabrániť jej rozvoju, ale doteraz vykonané výskumy ukazujú, že vie spomaliť aj rýchlosť rakovinového bujnenia.

7. Škorica
Škorica je jedným z najstarších korenín v histórii ľudstva. Zmieňuje sa o nej aj tzv.Kniha kníh - Biblia a po stáročia sa používala nielen ako korenie, ale aj ako liek. Vedci ale teraz zistili, že škorica obsahuje absolútne výnimočné množstvo antioxidantov. Cenená je najmä pre obsah polyfenolov. Ak by ste porovnali rovnakú hmotnosť čučoriedok a škorice, škorica ich obsahuje dvadsaťpäťkrát viac. Nielenže tak škorica pôsobí ako prevencia proti rakovine, ale navyše dokáže potláčať aj rakovinové bujnenie. Dokáže totiž blokovať takú angiogenézu, teda novotvorbu krvných kapilár, ktoré dodávajú tumoru živiny a kyslík potrebné k jeho rastu.

 

Moje
webové stránky 

Cezmín:
http://cezmin.wz.cz
Cezmín : http://cezmin.wz.sk
Vianoce: http://vianocesk.ic.cz
Vianoce: http://vianocesk.wz.cz
Veľká noc:
http://velkanoc.ic.cz
Viktorian http://viktorian.wz.sk
 Svadba: http://svadbask.unas.cz
 Bylinky:
http://bylinky.czweb.org
Seniorka: http://seniorka.szm.com
Jáska noc: http://cbjanskanoc.ic.cz
Cintorín:
http://cemetery.zaridi.to
 Bábiky: http://svetbabik.czweb.org
Slovania: http://slovania.czweb.org
 Pani Príroda: http://eufrosyne.wz.cz
 Veľká noc:
http://velkanoc.czweb.org
Gloria Polo:
http://gloriapolo.czweb.org
Moji psíkovia: http://mikinka.czweb.org
Milujem pani P... : http://eufrosyne.wz.cz
Cezmín ker a alias: http://cezmin.czweb.org
 Michal Krpelan: http://michalkrpelan.wz.cz
 Aishwarya Ray z Indie: http://aishwarya.wz.cz
 Horn?Chlebany : http://hornechlebany.unas.cz
 Rádioamatéstvo  : http://cbrsk-chlebany.euweb.cz

 Múdra ako rádio: http://www.mudraakoradio.euweb.cz
CB Fan rádioklub Slovakia-CBRSK Chlebany: http://cbrsk.euweb.cz
Blog Jáska noc a iné
http://www.cbjanskanoc.webovastranka.sk

Webové stránky, ktoré som urobila iným zdarma
Pes Buldog english:
http://ruda-etuda.czweb.org
Seniorka a deti: http://babka-radi.euweb.cz
Olympionik:
http://olympionikholub.ic.cz
Sedmičkari:
http://rannisedmicka.ic.cz
Práva dieťaťa:
http://dieta.czweb.org

Späť
| Obnoviť | Dopredu

Odkaz na môj web: http://seniorka.szm.com
 
 

 

 

 

 

 

 

By Cezmin Slovakia 5.júl 2012

Seniorka - Liečivé koreniny
 

Liečivé koreniny
Pestré a aromatické, tak to sú koreniny, ktoré povzbudzujú náš apetít.

Bobkový list
Je azda najrozšírenejším korením na svete. Pri príprave jedál sa na dochucovanie používajú lístky stromčeka rastúceho v subtropických podmienkach. U nás si ho môžeme dopestovať v črepníku. Bobkové lístky sú charakteristické horkastou chuťou a aromatickou korenistou vôňou. Liečivo pôsobí na opuchy lymfatických uzlín, pravidelným pridávaním do jedla podporujeme aj imunitu a prispejeme aj "k rozvíjaniu intuície". Bobkový list sa používa hlavne do kyslých polievok a omáčok a odporúčanie - neskladovať ho dlhšie ako jeden rok.

Čili papričky
Sú riadne "čípoš" - štipľavé,  ostré, no u väčšiny ľudí obľúbené. Pestujú sa najmä v Mexiku, kde tvoria hlavnú prísadu jedál. Ako korenina majú čili papričky liečivé účinky, liečia tráviace ťažkosti, znižujú horúčku, vyrovnávajú krvný tlak, podporujú spaľovanie škodlivín v tele a dokonca pôsobia aj proti nadváhe. Napriek tomu tí, ktorí ich bežne nekonzumujú, by si mali dávať pozor! Nenaučený žalúdok a črevá by sa pri väčšom množstve mohli poleptať. Čili papričky sa vyznačujú aj zvýšeným obsahom minerálov, vitamínu C a betakaroténu. Pokiaľ by ste mali záujem o zmiernenie ich ostrosti, jednoduchý recept je na to: namočte ich na hodinu do slabého vínneho octu zmiešaného so soľou.

Fenikel
Veľmi obľúbená korenina Egypťanov, Grékov a Rimanov pochádzajúca z južnej Európy. Pôsobí proti neuróze, astme, nadváhe, nadúvaniu a upravuje tráviace ťažkosti, taktiež upravuje menštruačné ťažkosti a s dýchaním. Lieči kašeľ, otravy a očné problémy. Fenikel má mierne sladkú chuť, jeho vôňa je podobná anízu. Používa sa hlavne na prípravu jedál z rýb, pečenej bravčoviny a dnes aj  ako prísada do salám. Svoje stále zastúpenie má aj vo vegetariánskej strave.

Horčica
Semienka hnedej horčice sú horkasté, až štipľavo korenisté. Biela, hnedá i čierna horčica sa v kuchyni používa už tisíce rokov. Najostrejšiu chuť má čierna horčica, často používaná v indickej kuchyni a najmiernejšiu chuť má biela horčica, ktorej semienka majú sladkastú a hrejivú chuť. Liečivá sila horčice pôsobí na prekrvenie organizmu, lieči reumu, artritídu, bronchitídu, dodáva organizmu energiu, potláča negatívne myšlienky, tlmí chrápanie a upravuje obehovú sústavu.

Klinček
Kinčeky, teda neotvorené puky kvetov vždyzeleného stromu, pochádzajú z Koreninových ostrovov v Indonézii. Tam si ho miestni dokonca pre typicky záhadnú chuť pridávajú aj do tabaku a fajčia ho v cigarete. Zbiera sa dvakrát ročne, skôr ako sa roztvoria puky, ktoré sa potom dosušia na slnku, až kým nezhnednú. Majú ostrú až horkú chuť, po ktorej sa v ústach vytvorí pocit tŕpnutia. Korenina so záhadnou chuťou lieči prechladnutie, bolesť zubov, infekcie ústnej dutiny a potláča nesmelosť. Využíva sa pri varení sladkých aj pikantných jedál, pri výrobe džemov a zaváranín.

Korenie
Korenie pôsobí proti artritíde, zápche, hnačke, pomáha pri nechladnutí, nevoľnostiach, nechutenstve, tlmí bolesti,  čistí pleť, odstraňuje únavu a pomáha skoncentrovať sa. V minulosti sa čierne a biele korenie používalo aj ako platidlo nájomného, daní a vyplácalo sa ním aj veno. Pochádza z monzúnových pralesov malabarského pobrežia v juhovýchodnej Indii a má cenu zlata. Rastie na kríkoch. Dnes sa vo veľkom pestuje hlavne v Indii, Malajzii a Indonézii.

Majorán
 Lieči neurózy, odstraňuje nadúvanie, črevnú koliku a podporuje tvorbu žlče. V staroveku bol predovšetkým liečivou rastlinou, neskôr sa začal používať  v kuchyni. Korenie má sivozelenú farbu, prenikavú a pritom veľmi príjemnú vôňu a horkastú chuť. Dochucovanie zabíjačkových špecialít,  polievok, dusených či grilovaných jedál a fašírok si neviem už ani predstaviť bez majoránu, používame sušené rozdrvené lístky i kvety.

Oregano
Je veľmi známa korenina so silnou chuťou, ktorá tvorí hlavnú zložku na prípravu pizze. Spolu s majoránom sa v Taliansku pridávajú asi do všetkých jedál, ktoré majú paradajkový základ. Oregano sa pestuje najmä v Stredomorí, ako koreniny sa do jedál pridávajú jeho rozdrvené výhonky červenkastej farby. Obľúbené oregano je protizápalové, pomáha pri liečbe kašľa, tlmí bolesti hlavy, kĺbov i menštruačné bolesti, odstraňuje nespavosť.

Paprika
Paprika je korenina, ktorá nemá žiadnu omamnú arómu, zato chuť sa rôzne stupňuje od sladkastej až po pálivú. Aj preto jej právom patrí titul najpestovanejšej koreniny sveta. Veď dnes sa pestuje už vyše dvesto odrôd papriky po celom svete, jej domovom však zostáva stredná a južná Amerika. Okrem toho, že sa ako korenina pridáva do rôznych jedál, treba pripomenúť, že ako čerstvá zelenina je veľmi bohatá na vitamín. Pôsobí pri liečbe nachladnutia, upravuje krvný obeh a odstraňuje srdcovú slabosť.

Rasca
Rasca má štipľavú vôňu a horkastú chuť. Pochádza z Ázie a kedysi bola veľmi obľúbená najmä v anglickej kuchyni, dnes si bez nej nevedia predstaviť kuchyňu azda nikde na svete. Na prípravu jedál sa používa už päťtisíc rokov! Okrem liečivých účinkov – pomáha pri zápaloch priedušiek, odstraňuje plynatosť a lieči koliku, sa používa aj na dochutenie chleba, syrov, kapusty, polievok a známy je aj rascový likér.

Rozmarín
Má charakteristickú vôňu a horkú chuť. Ako korenina sa používajú listy aj konáriky tohto polokra, ktoré sa do jedál majú dávkovať veľmi opatrne. Rozmarín, v minulosti používaný najmä ako liek, sa odporúča skladovať v uzavretej nádobe. Pôsobí proti reume, dne, na bolesti hlavy, posilňuje žalúdok, mierni klimakterické stavy i nervy, upravuje nízky tlak a telu dodáva aj energiu. Korenina sa používa na výrobu rozmarínového octu, ako príchuť do omáčok i na rôzne druhy mäsa.

Sezam
Kým čierne semená sezamu vynikajú výraznejšou, zemitou chuťou, biele semená majú sladkú a po opražení až orieškovú chuť.
Dve podoby chuti – to je korenina považovaná za najstaršiu rastlinu pestovanú na výrobu oleja. Jeho semená bez akejkoľvek vône obsahujú až päťdesiat percent viazaného oleja vhodného na varenie. V lekárstve sa používa ako laxatívum, proti alergiám, na suchú pleť a lieči aj chronické otravy. Pri varení sa využíva najmä olej, hoci sezamom sa obaľujú aj potraviny pred pečením.

Táto najdrahšia korenina na svete je známa už spred čias kráľa Šalamúna. Zber šafranu je náročná ručná práca, aj preto je jeho cena taká vysoká. Šafran je červený a krehký, na korenie sa zbierajú blizny jeho kvetov. Má silnú vôňu a horkú chuť. Aby sa nevytratila, šafran treba skladovať na tmavom mieste a v uzavretej nádobe. Šafran chutí po mede a je horký. Je bohatý na vitamín B – riboflavín, lieči depresie, neplodnosť, poruchy prostaty, menštruačné problémy, artériosklerózu a pôsobí aj proti srdcovej slabosti. Pri varení sa používa ako prísada do rizota a do rybacích i jahňacích jedál. Na 45 dkg korenia z tejto roztomilo krásnej kvetinky budete potrebovať neuveriteľných štvrť milióna blizien z fialkovo namodralých kvietkov! Zo 100 000 blizien by ste nasušili 10 dkg korenia výraznej červenej farby a silnej chuti.


Škorica
Je jednou z najstarších korenín so sladkastou drevnatou vôňou. Je to sušená kôra škoricovníka, ktorá sa zbiera na jar i na jeseň. Kým škoricové zvitky chytia pravú hladkosť a žltohnedú farbu, denne sa musia ručne šúľať a sušiť v tieni. Priaznivo vplýva proti črevným infekciám, lieči astmu, alergie a choroby krvi. Škorica pôsobí aj proti osteoporóze, lieči pleť a odstraňuje strach. Korenina je vhodná na prípravu ryže, dezertov, kompótov a vareného vína.

Tymián
Hojí infekcie vzniknuté na ranách, lieči chrípku, málokrvnosť, nachladnutie, zmierňuje kašeľ, odstraňuje črevné parazity, nadúvanie a "nočné mory". Ako prísada sa používa do polievok, na ryby, pizzu i do syrov. Využívame jeho stonky, ktoré sa zbierajú tesne pred kvitnutím. Kým obyčajný tymian má typickú horkú až štipľavú chuť, citrónový má citrusovú vôňu a pripravuje sa z neho voňavý čaj. Tymian rastie ako poloker najmä v západnej časti Stredomoria.

Sedem známych druhov korenín,
ktoré pomáhajú v boji s rakovinou

Sú to koreniny, ktoré nielenže dochutia pokrmy, ale ku tomu môžu fungovať ako prevencia alebo liečba rakoviny.
1. Karí
Podľa vedcov je Zázračnou zložkou karí predovšetkým kurkuma, ktorá karí dodáva typicky žltú farbu. Je to kurkumín, ktorý blokuje rakovinové bujnenie. Výskum uskutočnený v roku 2007, ktorý bol uverejnený v British Journal of Cancer, preukázal pozitívny vplyv kurkumín pri liečbe rakoviny pažeráka. Vedci zistili, že likvidácia rakovinových buniek začína už dvadsaťštyri hodín po konzumácii kurkumínu. Pozitívny vplyv kurkumínu sa prejavil aj pri rakovine hrubého čreva, prsníka, prostaty a pľúc.

2. Rozmarín
POkiaľ používate pri príprave mäsa rozmarín, znížujete tým rakovinotvorné látky (heterocyklické amíny) vznikajúce pri varení. K tomuto záveru dospeli vedci, ktorí výsledky výskumu zverejnili v magazíne Journal of Food Science. Okrem toho rozmarín pomáha zvyšovať aktivitu detoxikačných enzýmov a jeho kladný vplyv sa prejavil aj v boji proti rakovine prsníka a kože.

3. Bazalka
Bazalka je odbornými lekármi doporučovaná ako prevencia rakoviny prsníka. Vyplýva to z výskumu, ktorý si v roku 2006 nechala spracovať American Association for Cancer Research (AACR). V tomto koreni sa totiž nachádzaju silné antioxidanty, protizápalové, antimikrobiálne a protiplesňové zložky. Bazalka sa osvedčila aj v skorých štádiách rakoviny prsníka, kedy spomaľovala rast tumoru. Pozor však, reč je o bazalke posvätnej (Ocimum sanctum) a nie u nás bežnejšie bazalke pravej (Ocimum basilicum). Bazalka posvätná má o niečo výraznejšiu a ostrejšiu chuť a je bežne dostať v záhradníctvach.

4. Chilli papričky
Kapsaicín obsiahnutý v čili papričkách môže za určitých okolností zabíjať rakovinové bunky, to zistili vedci z Nottingham University už v roku 2007. Molekuly kapsaicínu sa dokážu naviazať na rakovinové bunky a odštartovať u nich sebazničujúce proces. K zmenšeniu nádoru došlo v prípade rakoviny pľúc a pankreasu. Ako prevencia sa osvedčili chilli papričky aj u rakoviny žalúdka. Je však konzumácia chilli papričiek nevhodná v počiatočných štádiách melanómu. Kapsaicín totiž údajne rast kožných nádorov urýchľuje.

5. Rasca
Ako iste mnohí viete, rasca zaujímala po stáročia dôležité miesto v medicíne Európy, Ázie i Afriky. Používala sa najmä proti nadúvaniu, vysokému krvnému tlaku a na podporu obličiek. Lenže výskum vykonaný v roku 2009 v Kimmel Cancer at Jefferson vo Filadelfii zistil, že rasca je aj veľmi silným antioxidantom a dosahuje zaujímavé výsledky v boji proti rakovine. Vedci priaznivý vplyv rasce potvrdili u rakoviny hrubého čreva, rakoviny prsníka, rovnako ako u rakoviny pankreasu.

6. Zázvor
Voňavý zázvor by do svojho jedálnička mali zaradiť predovšetkým ženy. Podľa vedcov z University of Mochigan Comprehensive Cancer Center je totiž zázvor nedostihnuteľným prostriedkom v prevencii i boji s rakovinou vaječníkov. Dokáže nielen účinne zabrániť jej rozvoju, ale doteraz vykonané výskumy ukazujú, že vie spomaliť aj rýchlosť rakovinového bujnenia.

7. Škorica
Škorica je jedným z najstarších korenín v histórii ľudstva. Zmieňuje sa o nej aj tzv.Kniha kníh - Biblia a po stáročia sa používala nielen ako korenie, ale aj ako liek. Vedci ale teraz zistili, že škorica obsahuje absolútne výnimočné množstvo antioxidantov. Cenená je najmä pre obsah polyfenolov. Ak by ste porovnali rovnakú hmotnosť čučoriedok a škorice, škorica ich obsahuje dvadsaťpäťkrát viac. Nielenže tak škorica pôsobí ako prevencia proti rakovine, ale navyše dokáže potláčať aj rakovinové bujnenie. Dokáže totiž blokovať takú angiogenézu, teda novotvorbu krvných kapilár, ktoré dodávajú tumoru živiny a kyslík potrebné k jeho rastu.

 

Moje
webové stránky 

Cezmín: http://cezmin.wz.cz
Cezmín: http://cezmin.wz.sk
Vianoce: http://vianocesk.wz.cz
Viktorian http://viktorian.wz.sk
 Svadba: http://svadbask.unas.cz
 Bylinky:
http://bylinky.czweb.org
Seniorka: http://seniorka.szm.com
Jáska noc: http://cbjanskanoc.ic.cz
Cintorín:
http://cemetery.zaridi.to
 Bábiky: http://svetbabik.czweb.org
Vianoce: http://vianocesk.szm.com
Slovania: http://slovania.czweb.org
 Pani Príroda: http://eufrosyne.wz.cz
 Veľká noc:
http://velkanoc.czweb.org
Veľká noc: http://velkanoc.czweb.org
Gloria Polo: http://gloriapolo.czweb.org
Moji psíkovia: http://mikinka.czweb.org
Milujem pani P... : http://eufrosyne.wz.cz
Cezmín ker a alias: http://cezmin.czweb.org
 Michal Krpelan: http://michalkrpelan.wz.cz
 Aishwarya Ray z Indie: http://aishwarya.wz.cz
 Horná Chlebany : http://hornechlebany.unas.cz
 Rádioamatéstvo  : http://cbrsk-chlebany.euweb.cz

 Múdra ako rádio: http://www.mudraakoradio.euweb.cz
CB Fan rádioklub Slovakia-CBRSK: http://cbrsk.euweb.cz
Webové stránky, ktoré som urobila iným zdarma
Pes Buldog english:
http://ruda-etuda.czweb.org
Ranní Sedmička: http://rannisedmicka.wz.cz
Olympionik: http://olympionikholub.wz.sk
Seniorka a deti: http://seniorka-deti.wz.cz
Senior Honza: http://senior-honza.wz.cz
Práva dieťaťa: http://dieta.czweb.org

Senior Baťo: http://dano17.wz.sk
Späť| Obnoviť | Dopredu

Odkaz na môj web: http://seniorka.szm.com
 
 

 

 

 

 

 

 

By Cezmin Slovakia 5.júl 2012

Seniorka - Liečivé koreniny
 

Liečivé koreniny
Pestré a aromatické, tak to sú koreniny, ktoré povzbudzujú náš apetít.

Bobkový list
Je azda najrozšírenejším korením na svete. Pri príprave jedál sa na dochucovanie používajú lístky stromčeka rastúceho v subtropických podmienkach. U nás si ho môžeme dopestovať v črepníku. Bobkové lístky sú charakteristické horkastou chuťou a aromatickou korenistou vôňou. Liečivo pôsobí na opuchy lymfatických uzlín, pravidelným pridávaním do jedla podporujeme aj imunitu a prispejeme aj "k rozvíjaniu intuície". Bobkový list sa používa hlavne do kyslých polievok a omáčok a odporúčanie - neskladovať ho dlhšie ako jeden rok.

Čili papričky
Sú riadne "čípoš" - štipľavé,  ostré, no u väčšiny ľudí obľúbené. Pestujú sa najmä v Mexiku, kde tvoria hlavnú prísadu jedál. Ako korenina majú čili papričky liečivé účinky, liečia tráviace ťažkosti, znižujú horúčku, vyrovnávajú krvný tlak, podporujú spaľovanie škodlivín v tele a dokonca pôsobia aj proti nadváhe. Napriek tomu tí, ktorí ich bežne nekonzumujú, by si mali dávať pozor! Nenaučený žalúdok a črevá by sa pri väčšom množstve mohli poleptať. Čili papričky sa vyznačujú aj zvýšeným obsahom minerálov, vitamínu C a betakaroténu. Pokiaľ by ste mali záujem o zmiernenie ich ostrosti, jednoduchý recept je na to: namočte ich na hodinu do slabého vínneho octu zmiešaného so soľou.

Fenikel
Veľmi obľúbená korenina Egypťanov, Grékov a Rimanov pochádzajúca z južnej Európy. Pôsobí proti neuróze, astme, nadváhe, nadúvaniu a upravuje tráviace ťažkosti, taktiež upravuje menštruačné ťažkosti a s dýchaním. Lieči kašeľ, otravy a očné problémy. Fenikel má mierne sladkú chuť, jeho vôňa je podobná anízu. Používa sa hlavne na prípravu jedál z rýb, pečenej bravčoviny a dnes aj  ako prísada do salám. Svoje stále zastúpenie má aj vo vegetariánskej strave.

Horčica
Semienka hnedej horčice sú horkasté, až štipľavo korenisté. Biela, hnedá i čierna horčica sa v kuchyni používa už tisíce rokov. Najostrejšiu chuť má čierna horčica, často používaná v indickej kuchyni a najmiernejšiu chuť má biela horčica, ktorej semienka majú sladkastú a hrejivú chuť. Liečivá sila horčice pôsobí na prekrvenie organizmu, lieči reumu, artritídu, bronchitídu, dodáva organizmu energiu, potláča negatívne myšlienky, tlmí chrápanie a upravuje obehovú sústavu.

Klinček
Kinčeky, teda neotvorené puky kvetov vždyzeleného stromu, pochádzajú z Koreninových ostrovov v Indonézii. Tam si ho miestni dokonca pre typicky záhadnú chuť pridávajú aj do tabaku a fajčia ho v cigarete. Zbiera sa dvakrát ročne, skôr ako sa roztvoria puky, ktoré sa potom dosušia na slnku, až kým nezhnednú. Majú ostrú až horkú chuť, po ktorej sa v ústach vytvorí pocit tŕpnutia. Korenina so záhadnou chuťou lieči prechladnutie, bolesť zubov, infekcie ústnej dutiny a potláča nesmelosť. Využíva sa pri varení sladkých aj pikantných jedál, pri výrobe džemov a zaváranín.

Korenie
Korenie pôsobí proti artritíde, zápche, hnačke, pomáha pri nechladnutí, nevoľnostiach, nechutenstve, tlmí bolesti,  čistí pleť, odstraňuje únavu a pomáha skoncentrovať sa. V minulosti sa čierne a biele korenie používalo aj ako platidlo nájomného, daní a vyplácalo sa ním aj veno. Pochádza z monzúnových pralesov malabarského pobrežia v juhovýchodnej Indii a má cenu zlata. Rastie na kríkoch. Dnes sa vo veľkom pestuje hlavne v Indii, Malajzii a Indonézii.

Majorán
 Lieči neurózy, odstraňuje nadúvanie, črevnú koliku a podporuje tvorbu žlče. V staroveku bol predovšetkým liečivou rastlinou, neskôr sa začal používať  v kuchyni. Korenie má sivozelenú farbu, prenikavú a pritom veľmi príjemnú vôňu a horkastú chuť. Dochucovanie zabíjačkových špecialít,  polievok, dusených či grilovaných jedál a fašírok si neviem už ani predstaviť bez majoránu, používame sušené rozdrvené lístky i kvety.

Oregano
Je veľmi známa korenina so silnou chuťou, ktorá tvorí hlavnú zložku na prípravu pizze. Spolu s majoránom sa v Taliansku pridávajú asi do všetkých jedál, ktoré majú paradajkový základ. Oregano sa pestuje najmä v Stredomorí, ako koreniny sa do jedál pridávajú jeho rozdrvené výhonky červenkastej farby. Obľúbené oregano je protizápalové, pomáha pri liečbe kašľa, tlmí bolesti hlavy, kĺbov i menštruačné bolesti, odstraňuje nespavosť.

Paprika
Paprika je korenina, ktorá nemá žiadnu omamnú arómu, zato chuť sa rôzne stupňuje od sladkastej až po pálivú. Aj preto jej právom patrí titul najpestovanejšej koreniny sveta. Veď dnes sa pestuje už vyše dvesto odrôd papriky po celom svete, jej domovom však zostáva stredná a južná Amerika. Okrem toho, že sa ako korenina pridáva do rôznych jedál, treba pripomenúť, že ako čerstvá zelenina je veľmi bohatá na vitamín. Pôsobí pri liečbe nachladnutia, upravuje krvný obeh a odstraňuje srdcovú slabosť.

Rasca
Rasca má štipľavú vôňu a horkastú chuť. Pochádza z Ázie a kedysi bola veľmi obľúbená najmä v anglickej kuchyni, dnes si bez nej nevedia predstaviť kuchyňu azda nikde na svete. Na prípravu jedál sa používa už päťtisíc rokov! Okrem liečivých účinkov – pomáha pri zápaloch priedušiek, odstraňuje plynatosť a lieči koliku, sa používa aj na dochutenie chleba, syrov, kapusty, polievok a známy je aj rascový likér.

Rozmarín
Má charakteristickú vôňu a horkú chuť. Ako korenina sa používajú listy aj konáriky tohto polokra, ktoré sa do jedál majú dávkovať veľmi opatrne. Rozmarín, v minulosti používaný najmä ako liek, sa odporúča skladovať v uzavretej nádobe. Pôsobí proti reume, dne, na bolesti hlavy, posilňuje žalúdok, mierni klimakterické stavy i nervy, upravuje nízky tlak a telu dodáva aj energiu. Korenina sa používa na výrobu rozmarínového octu, ako príchuť do omáčok i na rôzne druhy mäsa.

Sezam
Kým čierne semená sezamu vynikajú výraznejšou, zemitou chuťou, biele semená majú sladkú a po opražení až orieškovú chuť.
Dve podoby chuti – to je korenina považovaná za najstaršiu rastlinu pestovanú na výrobu oleja. Jeho semená bez akejkoľvek vône obsahujú až päťdesiat percent viazaného oleja vhodného na varenie. V lekárstve sa používa ako laxatívum, proti alergiám, na suchú pleť a lieči aj chronické otravy. Pri varení sa využíva najmä olej, hoci sezamom sa obaľujú aj potraviny pred pečením.

Táto najdrahšia korenina na svete je známa už spred čias kráľa Šalamúna. Zber šafranu je náročná ručná práca, aj preto je jeho cena taká vysoká. Šafran je červený a krehký, na korenie sa zbierajú blizny jeho kvetov. Má silnú vôňu a horkú chuť. Aby sa nevytratila, šafran treba skladovať na tmavom mieste a v uzavretej nádobe. Šafran chutí po mede a je horký. Je bohatý na vitamín B – riboflavín, lieči depresie, neplodnosť, poruchy prostaty, menštruačné problémy, artériosklerózu a pôsobí aj proti srdcovej slabosti. Pri varení sa používa ako prísada do rizota a do rybacích i jahňacích jedál. Na 45 dkg korenia z tejto roztomilo krásnej kvetinky budete potrebovať neuveriteľných štvrť milióna blizien z fialkovo namodralých kvietkov! Zo 100 000 blizien by ste nasušili 10 dkg korenia výraznej červenej farby a silnej chuti.


Škorica
Je jednou z najstarších korenín so sladkastou drevnatou vôňou. Je to sušená kôra škoricovníka, ktorá sa zbiera na jar i na jeseň. Kým škoricové zvitky chytia pravú hladkosť a žltohnedú farbu, denne sa musia ručne šúľať a sušiť v tieni. Priaznivo vplýva proti črevným infekciám, lieči astmu, alergie a choroby krvi. Škorica pôsobí aj proti osteoporóze, lieči pleť a odstraňuje strach. Korenina je vhodná na prípravu ryže, dezertov, kompótov a vareného vína.

Tymián
Hojí infekcie vzniknuté na ranách, lieči chrípku, málokrvnosť, nachladnutie, zmierňuje kašeľ, odstraňuje črevné parazity, nadúvanie a "nočné mory". Ako prísada sa používa do polievok, na ryby, pizzu i do syrov. Využívame jeho stonky, ktoré sa zbierajú tesne pred kvitnutím. Kým obyčajný tymian má typickú horkú až štipľavú chuť, citrónový má citrusovú vôňu a pripravuje sa z neho voňavý čaj. Tymian rastie ako poloker najmä v západnej časti Stredomoria.

Sedem známych druhov korenín,
ktoré pomáhajú v boji s rakovinou

Sú to koreniny, ktoré nielenže dochutia pokrmy, ale ku tomu môžu fungovať ako prevencia alebo liečba rakoviny.
1. Karí
Podľa vedcov je Zázračnou zložkou karí predovšetkým kurkuma, ktorá karí dodáva typicky žltú farbu. Je to kurkumín, ktorý blokuje rakovinové bujnenie. Výskum uskutočnený v roku 2007, ktorý bol uverejnený v British Journal of Cancer, preukázal pozitívny vplyv kurkumín pri liečbe rakoviny pažeráka. Vedci zistili, že likvidácia rakovinových buniek začína už dvadsaťštyri hodín po konzumácii kurkumínu. Pozitívny vplyv kurkumínu sa prejavil aj pri rakovine hrubého čreva, prsníka, prostaty a pľúc.

2. Rozmarín
POkiaľ používate pri príprave mäsa rozmarín, znížujete tým rakovinotvorné látky (heterocyklické amíny) vznikajúce pri varení. K tomuto záveru dospeli vedci, ktorí výsledky výskumu zverejnili v magazíne Journal of Food Science. Okrem toho rozmarín pomáha zvyšovať aktivitu detoxikačných enzýmov a jeho kladný vplyv sa prejavil aj v boji proti rakovine prsníka a kože.

3. Bazalka
Bazalka je odbornými lekármi doporučovaná ako prevencia rakoviny prsníka. Vyplýva to z výskumu, ktorý si v roku 2006 nechala spracovať American Association for Cancer Research (AACR). V tomto koreni sa totiž nachádzaju silné antioxidanty, protizápalové, antimikrobiálne a protiplesňové zložky. Bazalka sa osvedčila aj v skorých štádiách rakoviny prsníka, kedy spomaľovala rast tumoru. Pozor však, reč je o bazalke posvätnej (Ocimum sanctum) a nie u nás bežnejšie bazalke pravej (Ocimum basilicum). Bazalka posvätná má o niečo výraznejšiu a ostrejšiu chuť a je bežne dostať v záhradníctvach.

4. Chilli papričky
Kapsaicín obsiahnutý v čili papričkách môže za určitých okolností zabíjať rakovinové bunky, to zistili vedci z Nottingham University už v roku 2007. Molekuly kapsaicínu sa dokážu naviazať na rakovinové bunky a odštartovať u nich sebazničujúce proces. K zmenšeniu nádoru došlo v prípade rakoviny pľúc a pankreasu. Ako prevencia sa osvedčili chilli papričky aj u rakoviny žalúdka. Je však konzumácia chilli papričiek nevhodná v počiatočných štádiách melanómu. Kapsaicín totiž údajne rast kožných nádorov urýchľuje.

5. Rasca
Ako iste mnohí viete, rasca zaujímala po stáročia dôležité miesto v medicíne Európy, Ázie i Afriky. Používala sa najmä proti nadúvaniu, vysokému krvnému tlaku a na podporu obličiek. Lenže výskum vykonaný v roku 2009 v Kimmel Cancer at Jefferson vo Filadelfii zistil, že rasca je aj veľmi silným antioxidantom a dosahuje zaujímavé výsledky v boji proti rakovine. Vedci priaznivý vplyv rasce potvrdili u rakoviny hrubého čreva, rakoviny prsníka, rovnako ako u rakoviny pankreasu.

6. Zázvor
Voňavý zázvor by do svojho jedálnička mali zaradiť predovšetkým ženy. Podľa vedcov z University of Mochigan Comprehensive Cancer Center je totiž zázvor nedostihnuteľným prostriedkom v prevencii i boji s rakovinou vaječníkov. Dokáže nielen účinne zabrániť jej rozvoju, ale doteraz vykonané výskumy ukazujú, že vie spomaliť aj rýchlosť rakovinového bujnenia.

7. Škorica
Škorica je jedným z najstarších korenín v histórii ľudstva. Zmieňuje sa o nej aj tzv.Kniha kníh - Biblia a po stáročia sa používala nielen ako korenie, ale aj ako liek. Vedci ale teraz zistili, že škorica obsahuje absolútne výnimočné množstvo antioxidantov. Cenená je najmä pre obsah polyfenolov. Ak by ste porovnali rovnakú hmotnosť čučoriedok a škorice, škorica ich obsahuje dvadsaťpäťkrát viac. Nielenže tak škorica pôsobí ako prevencia proti rakovine, ale navyše dokáže potláčať aj rakovinové bujnenie. Dokáže totiž blokovať takú angiogenézu, teda novotvorbu krvných kapilár, ktoré dodávajú tumoru živiny a kyslík potrebné k jeho rastu.

 

Moje
webové stránky 

Cezmín: http://cezmin.wz.cz
Cezmín: http://cezmin.wz.sk
Vianoce: http://vianocesk.wz.cz
Viktorian http://viktorian.wz.sk
 Svadba: http://svadbask.unas.cz
 Bylinky:
http://bylinky.czweb.org
Seniorka: http://seniorka.szm.com
Jáska noc: http://cbjanskanoc.ic.cz
Cintorín:
http://cemetery.zaridi.to
 Bábiky: http://svetbabik.czweb.org
Vianoce: http://vianocesk.szm.com
Slovania: http://slovania.czweb.org
 Pani Príroda: http://eufrosyne.wz.cz
 Veľká noc:
http://velkanoc.czweb.org
Veľká noc: http://velkanoc.czweb.org
Gloria Polo: http://gloriapolo.czweb.org
Moji psíkovia: http://mikinka.czweb.org
Milujem pani P... : http://eufrosyne.wz.cz
Cezmín ker a alias: http://cezmin.czweb.org
 Michal Krpelan: http://michalkrpelan.wz.cz
 Aishwarya Ray z Indie: http://aishwarya.wz.cz
 Horná Chlebany : http://hornechlebany.unas.cz
 Rádioamatéstvo  : http://cbrsk-chlebany.euweb.cz

 Múdra ako rádio: http://www.mudraakoradio.euweb.cz
CB Fan rádioklub Slovakia-CBRSK: http://cbrsk.euweb.cz
Webové stránky, ktoré som urobila iným zdarma
Pes Buldog english:
http://ruda-etuda.czweb.org
Ranní Sedmička: http://rannisedmicka.wz.cz
Olympionik: http://olympionikholub.wz.sk
Seniorka a deti: http://seniorka-deti.wz.cz
Senior Honza: http://senior-honza.wz.cz
Práva dieťaťa: http://dieta.czweb.org

Senior Baťo: http://dano17.wz.sk
Späť| Obnoviť | Dopredu

Odkaz na môj web: http://seniorka.szm.com
 
 

 

 

 

 

 

 

By Cezmin Slovakia 5.júl 2012