wz
 

Liečivé účinky  -  zelenina  -  plody kríkov...

Artičoka zeleninová - na zníženie hladiny cholesterolu v krvi a pri nedostatočnej tvorbe žlče.

 

Borievka obyčajná - pri hnačkách a plynatosti, na odvodnenie tela, éterický olej na potieranie pri reume a na inhaláciu pri bronchitíde.

 

Brusnica obyčajná - pri zápale močového mechúra.

 

Cesnak medvedí - nechutenstve nadrobno nasekané listy, pri zažívacích poruchách, do polievok, šalátov.

 

Cesnak kuchynský - proti artérioskleróze, pri črevných poruchách a ochoreniach  dýchacích ciest .

 

Cibuľa kuchynská - pri ochoreniach čreva, nádche a bronchitíde.

 

Citrónovník pravý - pri chrípke, ochoreniach žíl a nechutenstve.

 

Citrónovník horký - podporuje trávenie a povzbudzuje chuť do jedla.

 

Dráč obyčajný - kĺbový reumatizmus, choroby žlčníka, žltačka, koliky, zápal obličiek a obličkovej panvy. UPOZORNENIE!  Zbierame len plody, podporujú chuť do jedla a robíme z nich marmelády a šťavy.

 

Fazuľa obyčajná -  pri zastavení močenia, vodnatieľke, chorobách močového mechúra a obličkových kameňoch ako močopudný čaj, POZOR! Surové struky sú jedovaté, konzumovať len uvarené.

 

Ginko dvojlaločné - pri poruchách prekrvenia.

 

Hloh jednosemenný - pri srdcových ochoreniach ako sú srdcové neurózy, začínajúca srdcová slabosť, silná srdcová záťaž, nedostatočné prekrvenie srdcového svalu.

 

Chren dedinský - proti zápalom močových a dýchacích ciest.

 

Jačmeň siaty -  odvar z jačmeňa ako diéta pri žalúdočných a črevných poruchách, na podporenie krvného obehu, na výrobu piva.

 

Jahoda obyčajná - pri črevných poruchách a hnačkách.

 

Ostružina černicová - (černica) pri hnačke, zápaly ústnej dutiny a nosohltana.

 

Ostružina malinová - (malina) zápaly ústnej dutiny a nosohltana a pri hnačke.

 

Paprika ročná - pri nechutenstve, zažívacích ťažkostiach, na vonkajšie použitie pri omrzlinách, masť, tinktúra pri zápale pohrudnice, reume, zápale hrdla a stredného ucha.

 

Petržlen záhradný - na odvodnenie, zápal močových ciest, obličkové kamene.

 

Ríbezľa čierna - reuma, vodnatieľka, zadržiavanie moču, nedostatok železa v krvi .

 

Slivka trnková - (trnky) mierne preháňavý účinok.

 

Šípky - na posilnenie obranyschopnosti organizmu, močopudný prostriedok pri obličkových a močových kameňoch, nachladnutí a horúčke.

 

Tekvica obyčajná - vhodná na kompóty, marmelády, olej zo semien  je do šalátov.

Zeler

Zeler - pri ochoreniach močového mechúra a obličiek.
Zeler (Apium) je rod z čeľade zelerovité.
Zeler poznáme:
Zeler voňavý (Apium graveolens)
zeler voňavý buľvový (zeler buľvový; Apium graveolens var. rapaceum)
zeler voňavý listový (zeler vňaťový; Apium graveolens var. secalinum)
zeler voňavý pravý (zeler pravý; Apium graveolens var. graveolens)
zeler voňavý stopkový (zeler stopkový; Apium graveolens var. dulce)
zeler plazivý (Apium repens (Jacq.) Lag.)
Apium nodiflorum (L.) Lag.
Apium prostratum Labill.

Zeler v minulosti
Už v starom Egypte bol zeler používaný ako korenie, ale predovšetkým ako prírodné afrodiziakum. Starí Rimania ho používali k okoreneniu pokrmov. Z listov zhotovovali smútočné vence. K nám prišiel už v rannom stredoveku z Talianska. Buľvový zeler je obľúbený u nás a v strednej Európe, ale v Taliansku, Francúzsku, Španielsku a USA je skoro neznámy a pestuje sa tam zeler stopkový.

Zeler - liečivo dostupné všetkým.
Potravina nabitá vitamínmi a minerálmi. Prečítajte si desať dôvodov, prečo pravidelne konzumovať zeler. Zeler môže byť konzumovaný surový , môže byť pridávaný do šalátov, ale tiež môže byť súčasťou varených jedál. Veľkou výhodou tejto zeleniny je, že na rozdiel od ostatných druhov zeleniny, veľmi dobre znáša vysoké teploty, preto sa toľko neničia vitálne látky. Listy zeleru sú bohaté na vitamín A, zatiaľ čo korene sú bohatým zdrojom vitamínov B1, B2, B6 a C, ďalej draslíka, kyseliny listovej, horčíka, vápnika, železa, fosforu, sodíka a mnohých aminokyselín .

Aké sú liečivé účinky zeleru?
1. Znižuje hladinu cholesterolu
Nedávna 8 týždňová štúdia, vykonaná na zvieratách, dokázala rapídny pokles hladiny cholesterolu a zvýšené vylučovanie žlče u zvierat, ktoré jedli zeler. Ak máte zvýšený cholesterol a doktor vám odporučí vylúčiť z jedálnička mastné jedlá, proces uzdravenia môžete urýchliť tým, že budete piť zelerový džús. Po dobu 3 týždňov vypite každé ráno na lačno pohár zelerového džúsu.
2. Uľavuje od zápchy.
Zeler funguje ako účinné preháňadlo. Ak trpíte zápchou, pite zelerový džús, alebo jedzte zeler v surovom stave. Ak týmto problémom trpíte často, je najlepšie jesť zeler pravidelne, aby k zápche nedochádzalo.
3. Znižuje riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva.
Zeler obsahuje zložky, ktoré majú protirakovinový účinok, preto vás konzumácia zeleru môže ochrániť pred rakovinou žalúdka. Z toho dôvodu doktori odporúčajú dennú konzumáciu zeleru, pokiaľ možno vo veľkých dávkach.
4. Znižuje krvný tlak
Nedávna štúdia odhalila, že u ľudí, ktorí pijú zelerový džús po dobu minimálne jedného týždňa, dochádza k výraznému zníženiu krvného tlaku. Zeler obsahuje zložku, ktorá napomáha k uvoľneniu svalov okolo tepien a rozširuje cievy, čím dochádza k lepšej cirkulácii krvi.
5. Zlepšuje funkciu obličiek.
Konzumácia zeleru vedie k lepšej činnosti obličiek tým, že napomáha telu urýchliť proces odstraňovania toxínov. Navyše, tento proces zabraňuje vzniku obličkových kameňov. Aby ste sa vyhli tomuto problému, je odporúčané piť zelerový džús vo veľkých množstvách, avšak, konzumácia čerstvého zeleru je tiež veľmi prospešná.
6. Pomáha schudnúť.
Zeler je výživné jedlo, ktorého úlohou je, okrem iného, znížiť apetít a chuť na sladké a mastné jedlá.
Umyte zeler, nakrájajte ho na plátky a jedzte ho v priebehu celého dňa. Na konci dňa uvidíte, že ste zjedli podstatne menej jedla.
7. Pomáha k detoxikácii tela.
Ak sa cítite byť unavení, alebo ak ste v poslednej dobe konzumovali jedlá obsahujúce veľa chemických látok , či ak chcete svoje telo prečistiť, jedzte zeler a pite zelerový džús denne.
8. Urýchľujú odstránenie obličkových kameňov.
Zelerový džús pomáha rozložiť a odstrániť obličkové kamene. Evidentne, aby ste dosiahli želané výsledky, musíte zelerový džús piť približne jeden mesiac. Zároveň sa tým chránite pred vznikom ďalších obličkových kameňov.
9. Upokojuje nervový systém
Alkalické minerály obsiahnuté v zelerovom džúse majú upokojujúci účinok na nervový systém; jeho pitie je preto skvelým riešením pre ľudí, ktorí trpia nespavosťou. Ak máte tento problém, pite pohárik zelerového džúsu každý večer hodinu pred spaním.
10. regulátor hormónov.
Vedci zistili, že zeler obsahuje látku, ktorá reguluje hormóny u žien aj u mužov. Navyše, zelerový džús zvyšuje plodnosť, odstraňuje frigiditu a dokonca bojuje proti impotencii.
Jan Anjel ZDRAVIE S ÚSMEVOM s.r.o. poradenské a dietologické centrum http://www.nemoc-info.cz  
http://www.detoxikace.organismu.cz
Výrobu domáceho zelerového džúsu nájdete na internete. Najlepší je rozmixovaný trený zeler s pokrájaným citrónom bez kôstok, doplneným vodou popr. cukrom podľa potreby.

Koľko ovocia potrebujeme na získanie 1 l ovocnej šťavy?
Jablká: 1800 g
Hrušky: 2700 g
Černice: 1500 g
Jahody: 1300 g
Maliny: 1800 g
Baza: 1800 g
Červené ríbezle: 1500 g
Čierne ríbezle: 1700 g
Broskyne: 1700 g
Rebarbora: 1500 g
Višne: 1600 g
Egreše: 1600 g
Hrozno: 1700 g

Vhodné metódy na získanie šťavy:
použijeme špeciálny mlynček, lis alebo odstredivku na ovocie
citrusové plody môžeme jednoducho vylisovať
ovocie odšťavíme bez pridania cukru v parnom odšťavovači
ovocie nakrájame na malé kúsky, s malým množstvom vody uvaríme do mäkka a šťavu potom dáme prekvapkať cez látku.
Zeler dokáže pomôcť nášmu telu vo viacerých oblastiach:
éterické oleje pôsobia proti baktériám v oblasti ľadvín a močových ciest a plesniam v tráviacom trakte
odstraňuje zápchu, pomáha liečiť bolesti kĺbov, žalúdočné vredy, dnu, reumu a artritídu
zelerové silice rozpúšťajú hlien, dezinfikujú sliznice a zabíjajú baktérie
pôsobí ako prírodné diuretikum, preto by mali byť v pozore ľudia s ochoreniami ľadvín.
Nie je však vhodné dodržiavať jednostrannú zelerovú diétu, pretože vysokým príjmom draslíku môžete porušiť rovnováhu hydratácie organizmu a tým si privodiť vysoký krvný tlak a iné zdravotné problémy.

Pitie zelerovej šťavy pred jedlom sa považuje za vhodný spôsob boja proti nadváhe. Zeler sa uplatňuje aj v liečbe reumatizmu a nesmieme zabudnúť na jeho afrodiziakálne účinky. Táto zelenina je i pohladením pre napäté nervy, keďže pomáha znižovať nervozitu.
Niektorí ľudia by však mohli na zeler reagovať alergickými prejavmi. Ak sa u vás po konzumácii zeleru objavia alergické reakcie, je vhodné konzultovať svoj stav s alergológom, aby ste si boli istí, že za vaše ťažkosti môže práve zeler. Pokiaľ je človek alergický na zeler, samozrejmosťou je vyhýbať sa jeho konzumácii. Tehotné ženy by nemali konzumovať zelerové semená (bývajú aj v zmesiach korenín) vo vyšších dávkach, pretože by mohlo dôjsť k sťahom maternice.

Zelerový džús
Potrebujeme na džús: 1 zeler, 4 citróny, 3 dl vody.
Postup: Zeler očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do mixéra, zalejeme vodou a rozmixujeme. Primiešame šťavu z citrónov. Môžeme dochutiť zelerovou soľou a ozdobiť v pohároch drobnými zelerovými lístkami.

Šťava zo zeleru
Zo zeleru môžete vylisovať zdravú šťavu, chutnejšia je však po pridaní mrkvy spolu s pár kvapkami citrónovej šťavy.

Zelerový šalát s mrkvou
Na hrubo nastrúhajte dve buľvy zeleru a štyri väčšie mrkvy, zalejte šťavou z jedného citrónu a lyžicou olivového oleja. Mierne osoľte, dôkladne premiešajte a môžete servírovať.

Zeler hľúznatý - šťava
Tento ľahký žltkastý džús svojou slano korenistou chuťou a intenzívnou arómou pripomína šťavu zo zeleru stopkatého, len je silnejší a preto ho treba riediť. Dobre sa hodí do mixov. Zelerová šťava má doslova vynikajúce účinky na ľudský organizmus. Blahodarne pôsobí na nervový, zažívací i vylučovací systém. Ľudovo sa hovorí, že čistí krv. Pomáha predchádzať a liečiť reumatizmus, hemoroidy, ale aj astmu, neurasténiu a dokonca aj duševný zmätok a psychické choroby. Obrazne sa dá povedať, že normalizuje činnosť ľudského organizmu. Príprava:
Opláchnite a nakrájajte na väčšie kúsky, odšťavte.

Zeler stopkatý - šťava
Tento jemný, akoby trochu slaný džús sa veľmi dobre hodí do mixov s intenzívnejšími šťavami. Je to ideálny džús pri nervových onemocneniach a poruchách spánku. Nielen utišuje, ale súčasne čistí pečeň a preto je vhodný aj po nadmernom požití alkoholu. Má podobné, ale omnoho miernejšie zdravotné a terapeutické účinky ako zeler hľuznatý. Príprava:
Opláchnite pokrájajte, odšťavte.

Zelerový šalát s jogurtom
Čas prípravy: 20 minút; 4 porcie
Potrebujeme: 2 stredne veľké buľvy zeleru, 3 petržleny, 150 g hrášku (čerstvého alebo mrazeného), 1 veľký téglik bieleho jogurtu, štipku soli, šťavu z 1 citróna, 2 vajcia natvrdo, listy hlávkového šalátu, petržlenovú vňať
Postup: 1. Zeler a petržlen ošúpeme a na hrubom strúhadle nastrúhame. Ak používame mrazený hrášok, necháme ho v izbovej teplote rozmrznúť a pridáme ho k ostatnej zelenine. Osolíme.
2. V miske zmiešame jogurt s citrónovou šťavou a nasekané vajcia. Dresing dôkladne premiešame.
3. Zeleninu zmiešame s dresingom a rozdelíme na šalátové listy. Dáme vychladiť a pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s celozrnným pečivom. Zelerové srdcia

Ovocný šalát s ananásom a so zelerom
4 ks zelené jablko
1 konzerva ananás
1 pohár sterilizovaný zeler
1 pohár majonéza
1 ks pór
Postup: Štyri zelené jablká umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Konzervu ananásu a pohár sterilizovaného zeleru zlejeme a necháme odkvapkať. V mise zmiešame jablká s ananásom, so zelerom a s 1 menším pohárom majonézy. Necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke. Pred podávaním posypeme kolieskami póru. Recepty zo zeleru

Pokiaľ kupujete džúsy z južného ovocia v obchodoch, tak je najlepšie kúpiť si stopercentný džús. Ak je na škatuli džúsu napísané koncentrát, znamená to, že v Brazílii alebo Španielsku sa pre ľahšiu a lacnejšiu prepravu z ovocia oddelila voda, čím sa obsah šťavy znížil o šestinu. Po dovezení sa koncentrát doplnil pitnou vodou v takom pomere, aký mal predtým, a vznikla plnohodnotná ovocná šťava. Najlepšie je kupovať 100-percentné džúsy, ktorých expiračná lehota je najviac 2 až 3 týždne od dátumu spracovania. Rôzne šťavy na trhu

Žerucha - žalúdočné kŕče.


Odkazy
http://cezmina.szm.com/Rakovina.htm
Zelerové srdcia http://cezmin.wz.cz/Zelerovesrdcia.htm
Recepty zo zeleru http://agika.szm.com/Zapokustostoji1.htm
Špargľa - pomáha proti rakovine. http://cezmin.wz.sk/Rakovina.htm


Zdroje a odkazy
Rôzne šťavy na trhu
http://www.detoxikace.organismu.cz
Kniha: http://books.google.sk/books/about/Liečenie_prírodnými_šťavami.html?id=9U2FGQAACAAJ&redir_esc=y
Šťava z aloe vera: http://plnielanu.topky.sk/c/744/stava-z-aloe-vera-chutne-a-zdrave-osviezenie-aj-pre-vas

Koreňová zelenina: http://www.maggi.sk/Magazin/Sezonna-kuchyna/Korenova-zelenina.aspx

Zázvor, Zeler, Zemiak: http://elizabehtin.wordpress.com/2011/11/15/zazvor-zeler-zemiak

Topinambura a jej liečivé účinky: http://www.mimibazar.sk/tisk_receptu.php?id=45220
Diéta: http://dieta-90.meu.zoznam.sk/ovocie-a-zelenina-liecia-a-pomahaju-pri-chudnuti

http://www.rady-zahradkarom.estranky.sk/clanky/zelenina/liecive-ucinky-zeleniny.html

Zelenina našich starých mám: http://fit.server.sk/vyziva/zelenina-nasich-starych-mam
Liečivé látky v ovocí:
http://www.zahradnictvocaklov.sk/liecive_latky_v_ovoci.html
Mangold - prastarý zázrak: http://fit.server.sk/vyziva/mangold-prastary-zazrak
Cesnak cibuľový : http://www.ludoveliecitelstvo.sk/detail_h.php?id=420

http://www.byliny.sk/zelenina/zelenina.php?stranka=brokolica
http://www.agroporadenstvo.sk/rv/zelenina/zdravie.htm?star

http://mariakalincova.blog.cz/0911/liecive-ucinky-zeleniny
Zelenina: http://www.ruvzvk.sk/zelenina.html
http://sk.wikipedia.org/wiki/Zeler_voňavý
Liečivá sila prírody: http://www.byliny.sk
Šťava z mladého jačmeňa

Ako zdravo chudnúť

 Na stiahnutie


Moje
webové stránky 

Cezmín:
http://cezmin.wz.cz
Cezmín : http://cezmin.wz.sk
Vianoce: http://vianocesk.ic.cz
Vianoce: http://vianocesk.wz.cz
Veľká noc:
http://velkanoc.ic.cz
Viktorian http://viktorian.wz.sk
 Svadba: http://svadbask.unas.cz
 Bylinky:
http://bylinky.czweb.org
Seniorka: http://seniorka.szm.com
Jáska noc: http://cbjanskanoc.ic.cz
Cintorín:
http://cemetery.zaridi.to
 Bábiky:
http://svetbabik.czweb.org
Slovania: http://slovania.czweb.org
 Pani Príroda: http://eufrosyne.wz.cz
 
Veľká noc: http://velkanoc.czweb.org
Gloria Polo:
http://gloriapolo.czweb.org
Moji psíkovia: http://mikinka.czweb.org
Milujem pani P... : http://eufrosyne.wz.cz
Cezmín ker a alias: http://cezmin.czweb.org
 Michal Krpelan: http://michalkrpelan.wz.cz
 Aishwarya Ray z Indie: http://aishwarya.wz.cz
 Horn?Chlebany : http://hornechlebany.unas.cz
 Rádioamatéstvo  : http://cbrsk-chlebany.euweb.cz

 Múdra ako rádio: http://www.mudraakoradio.euweb.cz
CB Fan rádioklub Slovakia-CBRSK Chlebany: http://cbrsk.euweb.cz
Blog Jáska noc a iné
http://www.cbjanskanoc.webovastranka.sk

Webové stránky, ktoré som urobila iným zdarma
Pes Buldog english:
http://ruda-etuda.czweb.org
Seniorka a deti: http://babka-radi.euweb.cz
Olympionik:
http://olympionikholub.ic.cz
Sedmičkari:
http://rannisedmicka.ic.cz
Práva dieťaťa:
http://dieta.czweb.org

Späť
| Obnoviť | Dopredu

Odkaz na môj web: http://seniorka.szm.com

 
 

 

 

 

 

 


By Cezmin Slovakia doplnené 5.9.2013

Seniorka - Liečivé plody, zelenina
 

Liečivé účinky  -  zelenina  -  plody kríkov...

Artičoka zeleninová - na zníženie hladiny cholesterolu v krvi a pri nedostatočnej tvorbe žlče.

 

Borievka obyčajná - pri hnačkách a plynatosti, na odvodnenie tela, éterický olej na potieranie pri reume a na inhaláciu pri bronchitíde.

 

Brusnica obyčajná - pri zápale močového mechúra.

 

Cesnak medvedí - nechutenstve nadrobno nasekané listy, pri zažívacích poruchách, do polievok, šalátov.

 

Cesnak kuchynský - proti artérioskleróze, pri črevných poruchách a ochoreniach  dýchacích ciest .

 

Cibuľa kuchynská - pri ochoreniach čreva, nádche a bronchitíde.

 

Citrónovník pravý - pri chrípke, ochoreniach žíl a nechutenstve.

 

Citrónovník horký - podporuje trávenie a povzbudzuje chuť do jedla.

 

Dráč obyčajný - kĺbový reumatizmus, choroby žlčníka, žltačka, koliky, zápal obličiek a obličkovej panvy. UPOZORNENIE!  Zbierame len plody, podporujú chuť do jedla a robíme z nich marmelády a šťavy.

 

Fazuľa obyčajná -  pri zastavení močenia, vodnatieľke, chorobách močového mechúra a obličkových kameňoch ako močopudný čaj, POZOR! Surové struky sú jedovaté, konzumovať len uvarené.

 

Ginko dvojlaločné - pri poruchách prekrvenia.

 

Hloh jednosemenný - pri srdcových ochoreniach ako sú srdcové neurózy, začínajúca srdcová slabosť, silná srdcová záťaž, nedostatočné prekrvenie srdcového svalu.

 

Chren dedinský - proti zápalom močových a dýchacích ciest.

 

Jačmeň siaty -  odvar z jačmeňa ako diéta pri žalúdočných a črevných poruchách, na podporenie krvného obehu, na výrobu piva.

 

Jahoda obyčajná - pri črevných poruchách a hnačkách.

 

Ostružina černicová - (černica) pri hnačke, zápaly ústnej dutiny a nosohltana.

 

Ostružina malinová - (malina) zápaly ústnej dutiny a nosohltana a pri hnačke.

 

Paprika ročná - pri nechutenstve, zažívacích ťažkostiach, na vonkajšie použitie pri omrzlinách, masť, tinktúra pri zápale pohrudnice, reume, zápale hrdla a stredného ucha.

 

Petržlen záhradný - na odvodnenie, zápal močových ciest, obličkové kamene.

 

Ríbezľa čierna - reuma, vodnatieľka, zadržiavanie moču, nedostatok železa v krvi .

 

Slivka trnková - (trnky) mierne preháňavý účinok.

 

Šípky - na posilnenie obranyschopnosti organizmu, močopudný prostriedok pri obličkových a močových kameňoch, nachladnutí a horúčke.

 

Tekvica obyčajná - vhodná na kompóty, marmelády, olej zo semien  je do šalátov.

Zeler

Zeler - pri ochoreniach močového mechúra a obličiek.
Zeler (Apium) je rod z čeľade zelerovité.
Zeler poznáme:
Zeler voňavý (Apium graveolens)
zeler voňavý buľvový (zeler buľvový; Apium graveolens var. rapaceum)
zeler voňavý listový (zeler vňaťový; Apium graveolens var. secalinum)
zeler voňavý pravý (zeler pravý; Apium graveolens var. graveolens)
zeler voňavý stopkový (zeler stopkový; Apium graveolens var. dulce)
zeler plazivý (Apium repens (Jacq.) Lag.)
Apium nodiflorum (L.) Lag.
Apium prostratum Labill.

Zeler v minulosti
Už v starom Egypte bol zeler používaný ako korenie, ale predovšetkým ako prírodné afrodiziakum. Starí Rimania ho používali k okoreneniu pokrmov. Z listov zhotovovali smútočné vence. K nám prišiel už v rannom stredoveku z Talianska. Buľvový zeler je obľúbený u nás a v strednej Európe, ale v Taliansku, Francúzsku, Španielsku a USA je skoro neznámy a pestuje sa tam zeler stopkový.

Zeler - liečivo dostupné všetkým.
Potravina nabitá vitamínmi a minerálmi. Prečítajte si desať dôvodov, prečo pravidelne konzumovať zeler. Zeler môže byť konzumovaný surový , môže byť pridávaný do šalátov, ale tiež môže byť súčasťou varených jedál. Veľkou výhodou tejto zeleniny je, že na rozdiel od ostatných druhov zeleniny, veľmi dobre znáša vysoké teploty, preto sa toľko neničia vitálne látky. Listy zeleru sú bohaté na vitamín A, zatiaľ čo korene sú bohatým zdrojom vitamínov B1, B2, B6 a C, ďalej draslíka, kyseliny listovej, horčíka, vápnika, železa, fosforu, sodíka a mnohých aminokyselín .

Aké sú liečivé účinky zeleru?
1. Znižuje hladinu cholesterolu
Nedávna 8 týždňová štúdia, vykonaná na zvieratách, dokázala rapídny pokles hladiny cholesterolu a zvýšené vylučovanie žlče u zvierat, ktoré jedli zeler. Ak máte zvýšený cholesterol a doktor vám odporučí vylúčiť z jedálnička mastné jedlá, proces uzdravenia môžete urýchliť tým, že budete piť zelerový džús. Po dobu 3 týždňov vypite každé ráno na lačno pohár zelerového džúsu.
2. Uľavuje od zápchy.
Zeler funguje ako účinné preháňadlo. Ak trpíte zápchou, pite zelerový džús, alebo jedzte zeler v surovom stave. Ak týmto problémom trpíte často, je najlepšie jesť zeler pravidelne, aby k zápche nedochádzalo.
3. Znižuje riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva.
Zeler obsahuje zložky, ktoré majú protirakovinový účinok, preto vás konzumácia zeleru môže ochrániť pred rakovinou žalúdka. Z toho dôvodu doktori odporúčajú dennú konzumáciu zeleru, pokiaľ možno vo veľkých dávkach.
4. Znižuje krvný tlak
Nedávna štúdia odhalila, že u ľudí, ktorí pijú zelerový džús po dobu minimálne jedného týždňa, dochádza k výraznému zníženiu krvného tlaku. Zeler obsahuje zložku, ktorá napomáha k uvoľneniu svalov okolo tepien a rozširuje cievy, čím dochádza k lepšej cirkulácii krvi.
5. Zlepšuje funkciu obličiek.
Konzumácia zeleru vedie k lepšej činnosti obličiek tým, že napomáha telu urýchliť proces odstraňovania toxínov. Navyše, tento proces zabraňuje vzniku obličkových kameňov. Aby ste sa vyhli tomuto problému, je odporúčané piť zelerový džús vo veľkých množstvách, avšak, konzumácia čerstvého zeleru je tiež veľmi prospešná.
6. Pomáha schudnúť.
Zeler je výživné jedlo, ktorého úlohou je, okrem iného, znížiť apetít a chuť na sladké a mastné jedlá.
Umyte zeler, nakrájajte ho na plátky a jedzte ho v priebehu celého dňa. Na konci dňa uvidíte, že ste zjedli podstatne menej jedla.
7. Pomáha k detoxikácii tela.
Ak sa cítite byť unavení, alebo ak ste v poslednej dobe konzumovali jedlá obsahujúce veľa chemických látok , či ak chcete svoje telo prečistiť, jedzte zeler a pite zelerový džús denne.
8. Urýchľujú odstránenie obličkových kameňov.
Zelerový džús pomáha rozložiť a odstrániť obličkové kamene. Evidentne, aby ste dosiahli želané výsledky, musíte zelerový džús piť približne jeden mesiac. Zároveň sa tým chránite pred vznikom ďalších obličkových kameňov.
9. Upokojuje nervový systém
Alkalické minerály obsiahnuté v zelerovom džúse majú upokojujúci účinok na nervový systém; jeho pitie je preto skvelým riešením pre ľudí, ktorí trpia nespavosťou. Ak máte tento problém, pite pohárik zelerového džúsu každý večer hodinu pred spaním.
10. regulátor hormónov.
Vedci zistili, že zeler obsahuje látku, ktorá reguluje hormóny u žien aj u mužov. Navyše, zelerový džús zvyšuje plodnosť, odstraňuje frigiditu a dokonca bojuje proti impotencii.
Jan Anjel ZDRAVIE S ÚSMEVOM s.r.o. poradenské a dietologické centrum http://www.nemoc-info.cz  
http://www.detoxikace.organismu.cz
Výrobu domáceho zelerového džúsu nájdete na internete. Najlepší je rozmixovaný trený zeler s pokrájaným citrónom bez kôstok, doplneným vodou popr. cukrom podľa potreby.

Koľko ovocia potrebujeme na získanie 1 l ovocnej šťavy?
Jablká: 1800 g
Hrušky: 2700 g
Černice: 1500 g
Jahody: 1300 g
Maliny: 1800 g
Baza: 1800 g
Červené ríbezle: 1500 g
Čierne ríbezle: 1700 g
Broskyne: 1700 g
Rebarbora: 1500 g
Višne: 1600 g
Egreše: 1600 g
Hrozno: 1700 g

Vhodné metódy na získanie šťavy:
použijeme špeciálny mlynček, lis alebo odstredivku na ovocie
citrusové plody môžeme jednoducho vylisovať
ovocie odšťavíme bez pridania cukru v parnom odšťavovači
ovocie nakrájame na malé kúsky, s malým množstvom vody uvaríme do mäkka a šťavu potom dáme prekvapkať cez látku.
Zeler dokáže pomôcť nášmu telu vo viacerých oblastiach:
éterické oleje pôsobia proti baktériám v oblasti ľadvín a močových ciest a plesniam v tráviacom trakte
odstraňuje zápchu, pomáha liečiť bolesti kĺbov, žalúdočné vredy, dnu, reumu a artritídu
zelerové silice rozpúšťajú hlien, dezinfikujú sliznice a zabíjajú baktérie
pôsobí ako prírodné diuretikum, preto by mali byť v pozore ľudia s ochoreniami ľadvín.
Nie je však vhodné dodržiavať jednostrannú zelerovú diétu, pretože vysokým príjmom draslíku môžete porušiť rovnováhu hydratácie organizmu a tým si privodiť vysoký krvný tlak a iné zdravotné problémy.

Pitie zelerovej šťavy pred jedlom sa považuje za vhodný spôsob boja proti nadváhe. Zeler sa uplatňuje aj v liečbe reumatizmu a nesmieme zabudnúť na jeho afrodiziakálne účinky. Táto zelenina je i pohladením pre napäté nervy, keďže pomáha znižovať nervozitu.
Niektorí ľudia by však mohli na zeler reagovať alergickými prejavmi. Ak sa u vás po konzumácii zeleru objavia alergické reakcie, je vhodné konzultovať svoj stav s alergológom, aby ste si boli istí, že za vaše ťažkosti môže práve zeler. Pokiaľ je človek alergický na zeler, samozrejmosťou je vyhýbať sa jeho konzumácii. Tehotné ženy by nemali konzumovať zelerové semená (bývajú aj v zmesiach korenín) vo vyšších dávkach, pretože by mohlo dôjsť k sťahom maternice.

Zelerový džús
Potrebujeme na džús: 1 zeler, 4 citróny, 3 dl vody.
Postup: Zeler očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do mixéra, zalejeme vodou a rozmixujeme. Primiešame šťavu z citrónov. Môžeme dochutiť zelerovou soľou a ozdobiť v pohároch drobnými zelerovými lístkami.

Šťava zo zeleru
Zo zeleru môžete vylisovať zdravú šťavu, chutnejšia je však po pridaní mrkvy spolu s pár kvapkami citrónovej šťavy.

Zelerový šalát s mrkvou
Na hrubo nastrúhajte dve buľvy zeleru a štyri väčšie mrkvy, zalejte šťavou z jedného citrónu a lyžicou olivového oleja. Mierne osoľte, dôkladne premiešajte a môžete servírovať.

Zeler hľúznatý - šťava
Tento ľahký žltkastý džús svojou slano korenistou chuťou a intenzívnou arómou pripomína šťavu zo zeleru stopkatého, len je silnejší a preto ho treba riediť. Dobre sa hodí do mixov. Zelerová šťava má doslova vynikajúce účinky na ľudský organizmus. Blahodarne pôsobí na nervový, zažívací i vylučovací systém. Ľudovo sa hovorí, že čistí krv. Pomáha predchádzať a liečiť reumatizmus, hemoroidy, ale aj astmu, neurasténiu a dokonca aj duševný zmätok a psychické choroby. Obrazne sa dá povedať, že normalizuje činnosť ľudského organizmu. Príprava:
Opláchnite a nakrájajte na väčšie kúsky, odšťavte.

Zeler stopkatý - šťava
Tento jemný, akoby trochu slaný džús sa veľmi dobre hodí do mixov s intenzívnejšími šťavami. Je to ideálny džús pri nervových onemocneniach a poruchách spánku. Nielen utišuje, ale súčasne čistí pečeň a preto je vhodný aj po nadmernom požití alkoholu. Má podobné, ale omnoho miernejšie zdravotné a terapeutické účinky ako zeler hľuznatý. Príprava:
Opláchnite pokrájajte, odšťavte.

Zelerový šalát s jogurtom
Čas prípravy: 20 minút; 4 porcie
Potrebujeme: 2 stredne veľké buľvy zeleru, 3 petržleny, 150 g hrášku (čerstvého alebo mrazeného), 1 veľký téglik bieleho jogurtu, štipku soli, šťavu z 1 citróna, 2 vajcia natvrdo, listy hlávkového šalátu, petržlenovú vňať
Postup: 1. Zeler a petržlen ošúpeme a na hrubom strúhadle nastrúhame. Ak používame mrazený hrášok, necháme ho v izbovej teplote rozmrznúť a pridáme ho k ostatnej zelenine. Osolíme.
2. V miske zmiešame jogurt s citrónovou šťavou a nasekané vajcia. Dresing dôkladne premiešame.
3. Zeleninu zmiešame s dresingom a rozdelíme na šalátové listy. Dáme vychladiť a pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s celozrnným pečivom. Zelerové srdcia

Ovocný šalát s ananásom a so zelerom
4 ks zelené jablko
1 konzerva ananás
1 pohár sterilizovaný zeler
1 pohár majonéza
1 ks pór
Postup: Štyri zelené jablká umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Konzervu ananásu a pohár sterilizovaného zeleru zlejeme a necháme odkvapkať. V mise zmiešame jablká s ananásom, so zelerom a s 1 menším pohárom majonézy. Necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke. Pred podávaním posypeme kolieskami póru. Recepty zo zeleru

Pokiaľ kupujete džúsy z južného ovocia v obchodoch, tak je najlepšie kúpiť si stopercentný džús. Ak je na škatuli džúsu napísané koncentrát, znamená to, že v Brazílii alebo Španielsku sa pre ľahšiu a lacnejšiu prepravu z ovocia oddelila voda, čím sa obsah šťavy znížil o šestinu. Po dovezení sa koncentrát doplnil pitnou vodou v takom pomere, aký mal predtým, a vznikla plnohodnotná ovocná šťava. Najlepšie je kupovať 100-percentné džúsy, ktorých expiračná lehota je najviac 2 až 3 týždne od dátumu spracovania. Rôzne šťavy na trhu

Žerucha - žalúdočné kŕče.


Odkazy
http://cezmina.szm.com/Rakovina.htm
Zelerové srdcia http://cezmin.wz.cz/Zelerovesrdcia.htm
Recepty zo zeleru http://agika.szm.com/Zapokustostoji1.htm
Špargľa - pomáha proti rakovine. http://cezmin.wz.sk/Rakovina.htm


Zdroje a odkazy
Rôzne šťavy na trhu
http://www.detoxikace.organismu.cz
Kniha: http://books.google.sk/books/about/Liečenie_prírodnými_šťavami.html?id=9U2FGQAACAAJ&redir_esc=y
Šťava z aloe vera: http://plnielanu.topky.sk/c/744/stava-z-aloe-vera-chutne-a-zdrave-osviezenie-aj-pre-vas

Koreňová zelenina: http://www.maggi.sk/Magazin/Sezonna-kuchyna/Korenova-zelenina.aspx

Zázvor, Zeler, Zemiak: http://elizabehtin.wordpress.com/2011/11/15/zazvor-zeler-zemiak

Topinambura a jej liečivé účinky: http://www.mimibazar.sk/tisk_receptu.php?id=45220
Diéta: http://dieta-90.meu.zoznam.sk/ovocie-a-zelenina-liecia-a-pomahaju-pri-chudnuti

http://www.rady-zahradkarom.estranky.sk/clanky/zelenina/liecive-ucinky-zeleniny.html

Zelenina našich starých mám: http://fit.server.sk/vyziva/zelenina-nasich-starych-mam
Liečivé látky v ovocí:
http://www.zahradnictvocaklov.sk/liecive_latky_v_ovoci.html
Mangold - prastarý zázrak: http://fit.server.sk/vyziva/mangold-prastary-zazrak
Cesnak cibuľový : http://www.ludoveliecitelstvo.sk/detail_h.php?id=420

http://www.byliny.sk/zelenina/zelenina.php?stranka=brokolica
http://www.agroporadenstvo.sk/rv/zelenina/zdravie.htm?star

http://mariakalincova.blog.cz/0911/liecive-ucinky-zeleniny
Zelenina: http://www.ruvzvk.sk/zelenina.html
http://sk.wikipedia.org/wiki/Zeler_voňavý
Liečivá sila prírody: http://www.byliny.sk
Šťava z mladého jačmeňa

Ako zdravo chudnúť

 Na stiahnutie


Moje
webové stránky 

Cezmín: http://cezmin.wz.cz
Cezmín: http://cezmin.wz.sk
Vianoce: http://vianocesk.wz.cz
Viktorian
http://viktorian.wz.sk
 Svadba: http://svadbask.unas.cz
 Bylinky:
http://bylinky.czweb.org
Seniorka: http://seniorka.szm.com
Jáska noc: http://cbjanskanoc.ic.cz
Cintorín: http://cemetery.zaridi.to
 Bábiky: http://svetbabik.czweb.org
Vianoce: http://vianocesk.szm.com
Slovania: http://slovania.czweb.org
 Pani Príroda: http://eufrosyne.wz.cz
 Veľká noc:
http://velkanoc.czweb.org
Veľká noc: http://velkanoc.czweb.org
Gloria Polo: http://gloriapolo.czweb.org
Moji psíkovia: http://mikinka.czweb.org
Milujem pani P... : http://eufrosyne.wz.cz
Cezmín ker a alias: http://cezmin.czweb.org
 
Michal Krpelan: http://michalkrpelan.wz.cz
 Aishwarya Ray z Indie: http://aishwarya.wz.cz
 Horná Chlebany : http://hornechlebany.unas.cz
 
Rádioamatéstvo  : http://cbrsk-chlebany.euweb.cz

 Múdra ako rádio: http://www.mudraakoradio.euweb.cz
CB Fan rádioklub Slovakia-CBRSK: http://cbrsk.euweb.cz
Webové stránky, ktoré som urobila iným zdarma
Pes Buldog english:
http://ruda-etuda.czweb.org
Ranní Sedmička: http://rannisedmicka.wz.cz
Olympionik: http://olympionikholub.wz.sk
Seniorka a deti: http://seniorka-deti.wz.cz
Senior Honza: http://senior-honza.wz.cz
Práva dieťaťa: http://dieta.czweb.org
Senior Baťo: http://dano17.wz.sk
Späť| Obnoviť | Dopredu

Odkaz na môj web: http://seniorka.szm.com

 
 

 

 

 

 

 


By Cezmin Slovakia doplnené 5.9.2013

Seniorka - Liečivé plody, zelenina
 

Liečivé účinky  -  zelenina  -  plody kríkov...

Artičoka zeleninová - na zníženie hladiny cholesterolu v krvi a pri nedostatočnej tvorbe žlče.

 

Borievka obyčajná - pri hnačkách a plynatosti, na odvodnenie tela, éterický olej na potieranie pri reume a na inhaláciu pri bronchitíde.

 

Brusnica obyčajná - pri zápale močového mechúra.

 

Cesnak medvedí - nechutenstve nadrobno nasekané listy, pri zažívacích poruchách, do polievok, šalátov.

 

Cesnak kuchynský - proti artérioskleróze, pri črevných poruchách a ochoreniach  dýchacích ciest .

 

Cibuľa kuchynská - pri ochoreniach čreva, nádche a bronchitíde.

 

Citrónovník pravý - pri chrípke, ochoreniach žíl a nechutenstve.

 

Citrónovník horký - podporuje trávenie a povzbudzuje chuť do jedla.

 

Dráč obyčajný - kĺbový reumatizmus, choroby žlčníka, žltačka, koliky, zápal obličiek a obličkovej panvy. UPOZORNENIE!  Zbierame len plody, podporujú chuť do jedla a robíme z nich marmelády a šťavy.

 

Fazuľa obyčajná -  pri zastavení močenia, vodnatieľke, chorobách močového mechúra a obličkových kameňoch ako močopudný čaj, POZOR! Surové struky sú jedovaté, konzumovať len uvarené.

 

Ginko dvojlaločné - pri poruchách prekrvenia.

 

Hloh jednosemenný - pri srdcových ochoreniach ako sú srdcové neurózy, začínajúca srdcová slabosť, silná srdcová záťaž, nedostatočné prekrvenie srdcového svalu.

 

Chren dedinský - proti zápalom močových a dýchacích ciest.

 

Jačmeň siaty -  odvar z jačmeňa ako diéta pri žalúdočných a črevných poruchách, na podporenie krvného obehu, na výrobu piva.

 

Jahoda obyčajná - pri črevných poruchách a hnačkách.

 

Ostružina černicová - (černica) pri hnačke, zápaly ústnej dutiny a nosohltana.

 

Ostružina malinová - (malina) zápaly ústnej dutiny a nosohltana a pri hnačke.

 

Paprika ročná - pri nechutenstve, zažívacích ťažkostiach, na vonkajšie použitie pri omrzlinách, masť, tinktúra pri zápale pohrudnice, reume, zápale hrdla a stredného ucha.

 

Petržlen záhradný - na odvodnenie, zápal močových ciest, obličkové kamene.

 

Ríbezľa čierna - reuma, vodnatieľka, zadržiavanie moču, nedostatok železa v krvi .

 

Slivka trnková - (trnky) mierne preháňavý účinok.

 

Šípky - na posilnenie obranyschopnosti organizmu, močopudný prostriedok pri obličkových a močových kameňoch, nachladnutí a horúčke.

 

Tekvica obyčajná - vhodná na kompóty, marmelády, olej zo semien  je do šalátov.

Zeler

Zeler - pri ochoreniach močového mechúra a obličiek.
Zeler (Apium) je rod z čeľade zelerovité.
Zeler poznáme:
Zeler voňavý (Apium graveolens)
zeler voňavý buľvový (zeler buľvový; Apium graveolens var. rapaceum)
zeler voňavý listový (zeler vňaťový; Apium graveolens var. secalinum)
zeler voňavý pravý (zeler pravý; Apium graveolens var. graveolens)
zeler voňavý stopkový (zeler stopkový; Apium graveolens var. dulce)
zeler plazivý (Apium repens (Jacq.) Lag.)
Apium nodiflorum (L.) Lag.
Apium prostratum Labill.

Zeler v minulosti
Už v starom Egypte bol zeler používaný ako korenie, ale predovšetkým ako prírodné afrodiziakum. Starí Rimania ho používali k okoreneniu pokrmov. Z listov zhotovovali smútočné vence. K nám prišiel už v rannom stredoveku z Talianska. Buľvový zeler je obľúbený u nás a v strednej Európe, ale v Taliansku, Francúzsku, Španielsku a USA je skoro neznámy a pestuje sa tam zeler stopkový.

Zeler - liečivo dostupné všetkým.
Potravina nabitá vitamínmi a minerálmi. Prečítajte si desať dôvodov, prečo pravidelne konzumovať zeler. Zeler môže byť konzumovaný surový , môže byť pridávaný do šalátov, ale tiež môže byť súčasťou varených jedál. Veľkou výhodou tejto zeleniny je, že na rozdiel od ostatných druhov zeleniny, veľmi dobre znáša vysoké teploty, preto sa toľko neničia vitálne látky. Listy zeleru sú bohaté na vitamín A, zatiaľ čo korene sú bohatým zdrojom vitamínov B1, B2, B6 a C, ďalej draslíka, kyseliny listovej, horčíka, vápnika, železa, fosforu, sodíka a mnohých aminokyselín .

Aké sú liečivé účinky zeleru?
1. Znižuje hladinu cholesterolu
Nedávna 8 týždňová štúdia, vykonaná na zvieratách, dokázala rapídny pokles hladiny cholesterolu a zvýšené vylučovanie žlče u zvierat, ktoré jedli zeler. Ak máte zvýšený cholesterol a doktor vám odporučí vylúčiť z jedálnička mastné jedlá, proces uzdravenia môžete urýchliť tým, že budete piť zelerový džús. Po dobu 3 týždňov vypite každé ráno na lačno pohár zelerového džúsu.
2. Uľavuje od zápchy.
Zeler funguje ako účinné preháňadlo. Ak trpíte zápchou, pite zelerový džús, alebo jedzte zeler v surovom stave. Ak týmto problémom trpíte často, je najlepšie jesť zeler pravidelne, aby k zápche nedochádzalo.
3. Znižuje riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva.
Zeler obsahuje zložky, ktoré majú protirakovinový účinok, preto vás konzumácia zeleru môže ochrániť pred rakovinou žalúdka. Z toho dôvodu doktori odporúčajú dennú konzumáciu zeleru, pokiaľ možno vo veľkých dávkach.
4. Znižuje krvný tlak
Nedávna štúdia odhalila, že u ľudí, ktorí pijú zelerový džús po dobu minimálne jedného týždňa, dochádza k výraznému zníženiu krvného tlaku. Zeler obsahuje zložku, ktorá napomáha k uvoľneniu svalov okolo tepien a rozširuje cievy, čím dochádza k lepšej cirkulácii krvi.
5. Zlepšuje funkciu obličiek.
Konzumácia zeleru vedie k lepšej činnosti obličiek tým, že napomáha telu urýchliť proces odstraňovania toxínov. Navyše, tento proces zabraňuje vzniku obličkových kameňov. Aby ste sa vyhli tomuto problému, je odporúčané piť zelerový džús vo veľkých množstvách, avšak, konzumácia čerstvého zeleru je tiež veľmi prospešná.
6. Pomáha schudnúť.
Zeler je výživné jedlo, ktorého úlohou je, okrem iného, znížiť apetít a chuť na sladké a mastné jedlá.
Umyte zeler, nakrájajte ho na plátky a jedzte ho v priebehu celého dňa. Na konci dňa uvidíte, že ste zjedli podstatne menej jedla.
7. Pomáha k detoxikácii tela.
Ak sa cítite byť unavení, alebo ak ste v poslednej dobe konzumovali jedlá obsahujúce veľa chemických látok , či ak chcete svoje telo prečistiť, jedzte zeler a pite zelerový džús denne.
8. Urýchľujú odstránenie obličkových kameňov.
Zelerový džús pomáha rozložiť a odstrániť obličkové kamene. Evidentne, aby ste dosiahli želané výsledky, musíte zelerový džús piť približne jeden mesiac. Zároveň sa tým chránite pred vznikom ďalších obličkových kameňov.
9. Upokojuje nervový systém
Alkalické minerály obsiahnuté v zelerovom džúse majú upokojujúci účinok na nervový systém; jeho pitie je preto skvelým riešením pre ľudí, ktorí trpia nespavosťou. Ak máte tento problém, pite pohárik zelerového džúsu každý večer hodinu pred spaním.
10. regulátor hormónov.
Vedci zistili, že zeler obsahuje látku, ktorá reguluje hormóny u žien aj u mužov. Navyše, zelerový džús zvyšuje plodnosť, odstraňuje frigiditu a dokonca bojuje proti impotencii.
Jan Anjel ZDRAVIE S ÚSMEVOM s.r.o. poradenské a dietologické centrum http://www.nemoc-info.cz  
http://www.detoxikace.organismu.cz
Výrobu domáceho zelerového džúsu nájdete na internete. Najlepší je rozmixovaný trený zeler s pokrájaným citrónom bez kôstok, doplneným vodou popr. cukrom podľa potreby.

Koľko ovocia potrebujeme na získanie 1 l ovocnej šťavy?
Jablká: 1800 g
Hrušky: 2700 g
Černice: 1500 g
Jahody: 1300 g
Maliny: 1800 g
Baza: 1800 g
Červené ríbezle: 1500 g
Čierne ríbezle: 1700 g
Broskyne: 1700 g
Rebarbora: 1500 g
Višne: 1600 g
Egreše: 1600 g
Hrozno: 1700 g

Vhodné metódy na získanie šťavy:
použijeme špeciálny mlynček, lis alebo odstredivku na ovocie
citrusové plody môžeme jednoducho vylisovať
ovocie odšťavíme bez pridania cukru v parnom odšťavovači
ovocie nakrájame na malé kúsky, s malým množstvom vody uvaríme do mäkka a šťavu potom dáme prekvapkať cez látku.
Zeler dokáže pomôcť nášmu telu vo viacerých oblastiach:
éterické oleje pôsobia proti baktériám v oblasti ľadvín a močových ciest a plesniam v tráviacom trakte
odstraňuje zápchu, pomáha liečiť bolesti kĺbov, žalúdočné vredy, dnu, reumu a artritídu
zelerové silice rozpúšťajú hlien, dezinfikujú sliznice a zabíjajú baktérie
pôsobí ako prírodné diuretikum, preto by mali byť v pozore ľudia s ochoreniami ľadvín.
Nie je však vhodné dodržiavať jednostrannú zelerovú diétu, pretože vysokým príjmom draslíku môžete porušiť rovnováhu hydratácie organizmu a tým si privodiť vysoký krvný tlak a iné zdravotné problémy.

Pitie zelerovej šťavy pred jedlom sa považuje za vhodný spôsob boja proti nadváhe. Zeler sa uplatňuje aj v liečbe reumatizmu a nesmieme zabudnúť na jeho afrodiziakálne účinky. Táto zelenina je i pohladením pre napäté nervy, keďže pomáha znižovať nervozitu.
Niektorí ľudia by však mohli na zeler reagovať alergickými prejavmi. Ak sa u vás po konzumácii zeleru objavia alergické reakcie, je vhodné konzultovať svoj stav s alergológom, aby ste si boli istí, že za vaše ťažkosti môže práve zeler. Pokiaľ je človek alergický na zeler, samozrejmosťou je vyhýbať sa jeho konzumácii. Tehotné ženy by nemali konzumovať zelerové semená (bývajú aj v zmesiach korenín) vo vyšších dávkach, pretože by mohlo dôjsť k sťahom maternice.

Zelerový džús
Potrebujeme na džús: 1 zeler, 4 citróny, 3 dl vody.
Postup: Zeler očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do mixéra, zalejeme vodou a rozmixujeme. Primiešame šťavu z citrónov. Môžeme dochutiť zelerovou soľou a ozdobiť v pohároch drobnými zelerovými lístkami.

Šťava zo zeleru
Zo zeleru môžete vylisovať zdravú šťavu, chutnejšia je však po pridaní mrkvy spolu s pár kvapkami citrónovej šťavy.

Zelerový šalát s mrkvou
Na hrubo nastrúhajte dve buľvy zeleru a štyri väčšie mrkvy, zalejte šťavou z jedného citrónu a lyžicou olivového oleja. Mierne osoľte, dôkladne premiešajte a môžete servírovať.

Zeler hľúznatý - šťava
Tento ľahký žltkastý džús svojou slano korenistou chuťou a intenzívnou arómou pripomína šťavu zo zeleru stopkatého, len je silnejší a preto ho treba riediť. Dobre sa hodí do mixov. Zelerová šťava má doslova vynikajúce účinky na ľudský organizmus. Blahodarne pôsobí na nervový, zažívací i vylučovací systém. Ľudovo sa hovorí, že čistí krv. Pomáha predchádzať a liečiť reumatizmus, hemoroidy, ale aj astmu, neurasténiu a dokonca aj duševný zmätok a psychické choroby. Obrazne sa dá povedať, že normalizuje činnosť ľudského organizmu. Príprava:
Opláchnite a nakrájajte na väčšie kúsky, odšťavte.

Zeler stopkatý - šťava
Tento jemný, akoby trochu slaný džús sa veľmi dobre hodí do mixov s intenzívnejšími šťavami. Je to ideálny džús pri nervových onemocneniach a poruchách spánku. Nielen utišuje, ale súčasne čistí pečeň a preto je vhodný aj po nadmernom požití alkoholu. Má podobné, ale omnoho miernejšie zdravotné a terapeutické účinky ako zeler hľuznatý. Príprava:
Opláchnite pokrájajte, odšťavte.

Zelerový šalát s jogurtom
Čas prípravy: 20 minút; 4 porcie
Potrebujeme: 2 stredne veľké buľvy zeleru, 3 petržleny, 150 g hrášku (čerstvého alebo mrazeného), 1 veľký téglik bieleho jogurtu, štipku soli, šťavu z 1 citróna, 2 vajcia natvrdo, listy hlávkového šalátu, petržlenovú vňať
Postup: 1. Zeler a petržlen ošúpeme a na hrubom strúhadle nastrúhame. Ak používame mrazený hrášok, necháme ho v izbovej teplote rozmrznúť a pridáme ho k ostatnej zelenine. Osolíme.
2. V miske zmiešame jogurt s citrónovou šťavou a nasekané vajcia. Dresing dôkladne premiešame.
3. Zeleninu zmiešame s dresingom a rozdelíme na šalátové listy. Dáme vychladiť a pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s celozrnným pečivom. Zelerové srdcia

Ovocný šalát s ananásom a so zelerom
4 ks zelené jablko
1 konzerva ananás
1 pohár sterilizovaný zeler
1 pohár majonéza
1 ks pór
Postup: Štyri zelené jablká umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Konzervu ananásu a pohár sterilizovaného zeleru zlejeme a necháme odkvapkať. V mise zmiešame jablká s ananásom, so zelerom a s 1 menším pohárom majonézy. Necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke. Pred podávaním posypeme kolieskami póru. Recepty zo zeleru

Pokiaľ kupujete džúsy z južného ovocia v obchodoch, tak je najlepšie kúpiť si stopercentný džús. Ak je na škatuli džúsu napísané koncentrát, znamená to, že v Brazílii alebo Španielsku sa pre ľahšiu a lacnejšiu prepravu z ovocia oddelila voda, čím sa obsah šťavy znížil o šestinu. Po dovezení sa koncentrát doplnil pitnou vodou v takom pomere, aký mal predtým, a vznikla plnohodnotná ovocná šťava. Najlepšie je kupovať 100-percentné džúsy, ktorých expiračná lehota je najviac 2 až 3 týždne od dátumu spracovania. Rôzne šťavy na trhu

Žerucha - žalúdočné kŕče.


Odkazy
http://cezmina.szm.com/Rakovina.htm
Zelerové srdcia http://cezmin.wz.cz/Zelerovesrdcia.htm
Recepty zo zeleru http://agika.szm.com/Zapokustostoji1.htm
Špargľa - pomáha proti rakovine. http://cezmin.wz.sk/Rakovina.htm


Zdroje a odkazy
Rôzne šťavy na trhu
http://www.detoxikace.organismu.cz
Kniha: http://books.google.sk/books/about/Liečenie_prírodnými_šťavami.html?id=9U2FGQAACAAJ&redir_esc=y
Šťava z aloe vera: http://plnielanu.topky.sk/c/744/stava-z-aloe-vera-chutne-a-zdrave-osviezenie-aj-pre-vas

Koreňová zelenina: http://www.maggi.sk/Magazin/Sezonna-kuchyna/Korenova-zelenina.aspx

Zázvor, Zeler, Zemiak: http://elizabehtin.wordpress.com/2011/11/15/zazvor-zeler-zemiak

Topinambura a jej liečivé účinky: http://www.mimibazar.sk/tisk_receptu.php?id=45220
Diéta: http://dieta-90.meu.zoznam.sk/ovocie-a-zelenina-liecia-a-pomahaju-pri-chudnuti

http://www.rady-zahradkarom.estranky.sk/clanky/zelenina/liecive-ucinky-zeleniny.html

Zelenina našich starých mám: http://fit.server.sk/vyziva/zelenina-nasich-starych-mam
Liečivé látky v ovocí:
http://www.zahradnictvocaklov.sk/liecive_latky_v_ovoci.html
Mangold - prastarý zázrak: http://fit.server.sk/vyziva/mangold-prastary-zazrak
Cesnak cibuľový : http://www.ludoveliecitelstvo.sk/detail_h.php?id=420

http://www.byliny.sk/zelenina/zelenina.php?stranka=brokolica
http://www.agroporadenstvo.sk/rv/zelenina/zdravie.htm?star

http://mariakalincova.blog.cz/0911/liecive-ucinky-zeleniny
Zelenina: http://www.ruvzvk.sk/zelenina.html
http://sk.wikipedia.org/wiki/Zeler_voňavý
Liečivá sila prírody: http://www.byliny.sk
Šťava z mladého jačmeňa

Ako zdravo chudnúť

 Na stiahnutie


Moje
webové stránky 

Cezmín: http://cezmin.wz.cz
Cezmín: http://cezmin.wz.sk
Vianoce: http://vianocesk.wz.cz
Viktorian
http://viktorian.wz.sk
 Svadba: http://svadbask.unas.cz
 Bylinky:
http://bylinky.czweb.org
Seniorka: http://seniorka.szm.com
Jáska noc: http://cbjanskanoc.ic.cz
Cintorín: http://cemetery.zaridi.to
 Bábiky: http://svetbabik.czweb.org
Vianoce: http://vianocesk.szm.com
Slovania: http://slovania.czweb.org
 Pani Príroda: http://eufrosyne.wz.cz
 Veľká noc:
http://velkanoc.czweb.org
Veľká noc: http://velkanoc.czweb.org
Gloria Polo: http://gloriapolo.czweb.org
Moji psíkovia: http://mikinka.czweb.org
Milujem pani P... : http://eufrosyne.wz.cz
Cezmín ker a alias: http://cezmin.czweb.org
 
Michal Krpelan: http://michalkrpelan.wz.cz
 Aishwarya Ray z Indie: http://aishwarya.wz.cz
 Horná Chlebany : http://hornechlebany.unas.cz
 
Rádioamatéstvo  : http://cbrsk-chlebany.euweb.cz

 Múdra ako rádio: http://www.mudraakoradio.euweb.cz
CB Fan rádioklub Slovakia-CBRSK: http://cbrsk.euweb.cz
Webové stránky, ktoré som urobila iným zdarma
Pes Buldog english:
http://ruda-etuda.czweb.org
Ranní Sedmička: http://rannisedmicka.wz.cz
Olympionik: http://olympionikholub.wz.sk
Seniorka a deti: http://seniorka-deti.wz.cz
Senior Honza: http://senior-honza.wz.cz
Práva dieťaťa: http://dieta.czweb.org
Senior Baťo: http://dano17.wz.sk
Späť| Obnoviť | Dopredu

Odkaz na môj web: http://seniorka.szm.com

 
 

 

 

 

 

 


By Cezmin Slovakia doplnené 5.9.2013